Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy sociologického výzkumu (KSV / ZSVX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSV / ZSVX - Základy sociologického výzkumu, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Změna obsahu vyhrazena.Změna obsahu vyhrazena1. Metodologie, metodika, metody výzkumu, vědecká práce2. Kvantitativní a kvalitativní paradigma3. Formulace výzkumného problému, výzkumných otázek4. Literární rešerše5.-8. Kvantitativní paradigma9.-12. Kvalitativní paradigma13. Závěrečná zpráva, publikace14. Závěr a test

Získané způsobilosti

Ačkoli budou studenti seznámeni se základními pravidly a postupy provádění sociologického výzkumu, spíše než na rozvíjení znalostí a dovedností nutných pro samostatné provedení sociologického výzkumu bude kladen důraz na rozvíjení schopnosti porozumět konkrétním sociologickým výzkumům a schopnosti zhodnotit jejich výsledky s ohledem na dílčí zvolené metody.

Literatura

DISMAN, M.:. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha: Karolinum, 2002. Švaříček, R., Šedová, K. et al. Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách. Praha: Portál, 2007. Hendl, J. Kvalitativní výzkum. Základní metody a aplikaace. Praha: Portál, 2006. Walker, I. Výzkumné metody a statistika. Praha: Grada, 2012. Punch, K. F. Základy kvantitativního šetření. Praktická příručka pro studenty. Praha: Portál, 2008. Surynek, A., Komárková, R., Kašparová, E. Základy sociologického výzkumu. Praha: Management Press, 2001. Kaufmann, J.-C. Chápající rozhovor. Praha: SLON, 2010. Loučková, I. Integrovaný přístup v sociálně vědním výzkumu. Praha: SLON, 2010. Chráska, M. Metody pedagogického výzkumu. Praha: Grada, 2010. Trampota, T., Vojtěchovská, M. Metody výzkumu médií. Praha: Portál, 2010. Hendl, J. Přehled statistických metod zpracování dat. Analýza a metaanalýza dat. Praha: Portál, 2012. Petrusek, M. Teorie a metoda v moderní sociologii. Praha: Karolinum., 1993. Vaněk, M., Mücke, P. Třetí strana trojúhelníku. Teorie a praxe orální historie. Praha: FHS UK a Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, 2011. Punch, K. F. Úspěšný návrh výzkumu. Praha: Portál, 2008.

Požadavky

Budou specifikovány v sylabu kurzu.

Garant

Mgr. Michal Šimůnek, Ph.D.