Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika tělesné výchovy I (KTS / DTK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTS / DTK1 - Didaktika tělesné výchovy I, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Didaktiku Tělesné výchovy chápeme jako odbornou disciplínu, která syntetizuje vybrané poznatky kinantropologie i oborů mimokinantropologických. Na základě této syntézy se formují zdůvodněné směrnice a návody pro praktickou činnost a ověřuje se jejich realizovatelnost v praxi. Předmětem zkoumání je didaktický proces zahrnující:a) receptivní (apercepční) interakci, zabývající se vztahem žáka k učivu a pohybovým učením,b) didaktickou interakci, zabývající se vztahem činnosti učitele a činnosti žáka.Disciplína seznamuje studenty s problematikou vzdělávání a vyučování na tomto stupni. Poskytuje jednak základní teoretická východiska v procesu formování profesionálních učitelských dovedností se specifickým zřetelem k vých. vzděl. procesu na 1. stupni, jednak jde o jejich aplikaci do reálných didaktických situací s cílem utváření dovedností efektivního řízení vyučovacího procesu.Aplikace uvedených poznatků v praktických disciplínách tělesné výchovy:průpravné úpolové hry a základy úpolových sportů - metodické výstupy: pádová technika, úpolové přetahy, přetlaky, odpory, úpolové hry, základy juda, zvládnutí metodických řad se zaměřením na děti mladšího školního věku.atletika mladšího školního věku - praktická zvládnutí metodických řad jednotlivých atletických disciplin pro 1. stupeň ZŠ. Diferenciace pro pohybově zaostávající a pohybově vyspělé jedince. Hlavní didaktické problémy, klíčové momenty.plavání mladšího školního věku - didaktika plaveckých způsobů prsa, kraul, znak. Chyby v plaveckých technikách prsa, kraul, znak a jejich odstraňování - metodické řady, 3 - 4 hodiny teorie, osobní výcvik v bazénu, záchrana tonoucího a dopomoc unavenému plavci.

Získané způsobilosti

Student po absolvování předmětu bude schopen samostatně sestavit a vést vyučovací jednotku zaměřenou na atletiku, plavání a úpolové hry pro děti mladšího školního věku.

Literatura

Dostál, E. a kol.:. Didaktika školní atletiky. Praha: SPN. 1991. Vilímová, V.:. Didaktika tělesné výchovy. Brno: Paido. 2002. Presilerová, T.:. Didaktika základního a zdokonalovacího plaveckého výcviku. Praha: SPN. 1983. Svatoň, V.:. Gymnastika metodicky a hrou. Olomouc: Hanex. 1992. Resek, E., Kutner, E.:. Jak se neutopit (učme se plavat hrou a vesele). Olomouc: Hanex. 1997. Šebrle, Z.:. Sportovní a pohybové hry. Č.Budějovice: PF. 1992.

Požadavky

Vypracování přípravy na hodiny tělesné výchovy formou seminární práce z uvedených sportovních disciplín.

Garant

PaedDr. Ludvík Michalov, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Vlasta KURSOVÁ, Ph.D.PaedDr. Ludvík Michalov, Ph.D.PaedDr. Jaroslava TenglováMgr. Zdeněk TomšíčekPhDr. Radek Vobr, Ph.D.