Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika tělesné výchovy (KTS / DTV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTS / DTV - Didaktika tělesné výchovy, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Didaktika TV - historický vývoj, obsah, struktura, vztah k ostatním didaktikám.Cíle a úkoly tělesné výchovy na základní škole. Výukové programy. Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání.2.Vyučovací proces v tělesné výchově. Učivo ve školní TV.3.Výchovné působení v tělovýchovném procesu, výchova ke zdraví - péče o zdraví, výživa, návykové látky, činnosti ovlivňující zdraví.4.Učení - motorické učení, časové zákonitosti, didaktické aspekty motorického učení.5.Učitel TV - jeho funkce, struktura osobnosti učitele TV.6.Žák - objekt a subjekt vyučování, individuální zvláštnosti vývoje žáků středního školního věku a možnosti TV pro jeho ovlivňování.7.Didaktické řídící styly.8.Vyučovací postupy, zásady a metody.9.Vyučovací jednotka tělesné výchovy na základní škole.10.Didaktické formy, plánování, kontrola a evidence ve školní TV.11.Hodnocení a klasifikace ve školní TV.12.Prostředí výuky - bezpečnostní předpisy, vyučovací pomůcky.13.Alternativní přístupy k pohybovým činnostem. Zájmová tělovýchovná činnost žákůa její formy, pohybové aktivity a zdraví.14.Rezerva

Získané způsobilosti

Student po absolvování předmětu bude schopen samostatně a správně sestavit vyučovací jednotku tělesné výchovy. Bude schopen organizovat a vést tělesnou výchovu nejen v povinné, ale i v zájmové oblasti tělovýchovy. Dále bude schopen zhodnotit efektivitu výuky, rozpoznat didaktické styly, způsoby hodnocení žáků a dokáže vložit do hodin TV výchovný aspekt.

Literatura

Rychtecký, A., Fialová, L. Didaktika školní tělesné výchovy, Karolinum, Praha. 1998. ŠEBRLE, Z. a kol. Didaktika školní TV dětí mladšího školního věku, PF JU České Budějovice. 1995. SÝKORA, B., KOSTKOVÁ, J. a kol. Didaktika tělesné výchovy. Praha: SNP, 1998. Tupý, J. (Ed.) a kol. Tělesná a sportovní výchova, SPN, Praha. 1990. Mužík, L., Krejčí, M. Tělesná výchova a zdraví, Hanex, Olomouc. 1997.

Požadavky

Základní znalost teorie didaktiky TV

Garant

PaedDr. Ludvík Michalov, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. Ludvík Michalov, Ph.D.doc. PaedDr. Emil Řepka, CSc.