Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie tělesných cvičení (KTS / FTCBS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTS / FTCBS - Fyziologie tělesných cvičení, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.-2. Pohybová soustava: kosterní svaly a jejich činnost, typy svalových vláken. Pohybové schopnosti-silové, rychlostní a vytrvalostní pohybové schopnosti3.Energetický metabolismus - získávání energie, aerobní a anaerobní způsob získání energie. Práce na kyslíkový dluh. Adaptace metabolických dějů při zátěži.4.-5.Dýchací soustava- funkce, zátěžové reakce a adaptace na zátěž6. Kardiovaskulární soustava- reakce na dynamickou a statickou zátěž, adaptace7. Krev-složení krve, reakce a adaptace na zátěž8. Termoregulační mechanismy, homeostatické mechanismy.9.-10. Nervová soustava- odpověď organismu na podráždění, funkce CNS. Obvodová nervová soustava.11. Endokrinní soustava- hormonální řízení adaptačních pochodů12. Únava a regenerace organismu. Regenerace fyzických a duševních sil13. -14.Fyziologické aspekty a zdravotní rizika při tělesné zátěži dětí, žen a starších lidí.

Získané způsobilosti

Absolvent bude rozumět vztahu mezi fyziologickou funkcí a tělesným cvičením. Znalost reakcí organismu na zátěž a fyziologických odlišností a zdravotních rizik při sportu dětí a mládeže mu umožní vedení fundovaného tréninku ve školní praxi.

Literatura

Havlíčková, L. a kol. Fyziologie tělesné zátěže I.-obecná část. Praha: Karolinum. 2004. Máček, M., Máčková, J. Fyziologie tělesných cvičení, Praha. 1995. Wilmore,J.H.,Costil,D.L. Physiology os Sport and Exercise. Fourth Edition. Human Kinetic. 2008. Kolektiv autorů. Pohybový systém a zátěž. Praha, Grada, 1997. Kučera, M., Dylevský, J. a kol. :. Sportovní medicína. Praha Grada, 1999. Handzo, P. a kol. Tělovýchovné lekárstvo, Martin. 1988.

Požadavky

Znalost anatomie a fyziologie člověka. Chápání vztahů mezi fyziologickou funkcí a tělesnou zátěží. Absolvování praktických cvičení.

Garant

PhDr. Renata Malátová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr BahenskýPhDr. Renata Malátová, Ph.D.Mgr. Petr BahenskýPhDr. Renata Malátová, Ph.D.