Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a did. rytmické a moderní gymn. (KTS / GLT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTS / GLT - Teorie a did. rytmické a moderní gymn., Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní hodina - seznámení s plánem a s požadavky zápočtu, zadání didaktických výstupů v (rozcvičení s hudbou), organizační pokyny- uplatnění hudebního doprovodu ve výuce tělesné výchovy, zásady vedení průpravné části hodiny s hudbou, výběr hudby ke cvičení, rytmizace cvičení, vytleskávání počítacích dob, chůze, běh, poskoky2. vždy v úvodu 5 minut hudební teorie, rozcvičení s hubou - mikrovýstupy studentů, rozbor rozcvičenírytmické motivy, výdrže v postojích, základní skokytaneční chůze, běh, poskočný krok, přeměnný krok, dvojkolka - študýrka, country tanec - Pískající Rufus3. takt a taktování, rytmizace cvičení slovem, hudebním doprovodem, pohyby paží, trupu, nohou, cvičení se švihadlem - seznámeníjednoduché lidové tance ve 2/4 a 4/4 taktu - Hulán, Šotyš, Křižák, Doudlebská polka4. sestavování hudebních celků, rytmus a melodie, základní technika cvičení se švihadlem - přeskokyjednoduché lidové tance ve 3/4 taktu - Sousedská, Mazurka5. tempo a frázování, změny směru, spojování pohybů do pohybových celků, kroužení složeným švihadlemkombinace 2/4 a 3/4 - mateníky, obkročáky6. dynamika a pohybové vyjádření základního dynamického stupně, přeskoky švihadla snožmo, střídnonož, jednonož, přeskoky s kroužením švihadla vzadopakování probraných tanců, country tanec - Zuzana7. cvičení se švihadlem - dvojšvih, vajíčko, koníčci, obraty s kroužením složeného švihadlanácvik vybraného tance - metodický výstup studentů, rozbor, country tanec - Jednoduchá čtverylka8. cvičení se švihadlem - přísunný poskok přes švihadlo, aplikace probraných tvarů na vlastní tvorbunácvik vybraného tance - metodický výstup studentů, country tanec - Zuzana 29. cvičení se švihadlem - čertík, skoky s kolmým stoupáním těžiště, kreativní tvorba cvičení se švihadlemnácvik vybraného tance - metodický výstup studentů, opakování probraných tanců ve 2/4 a 4/4 taktu10. opakování a zdokonalování probraných tvarů, cval stranou a vpřednácvik vybraného tance - metodický výstup studentů, opakování probraných tanců v 3/4 taktu11. sestava se švihadlem - vlastní tvorba s využitím povinných prvkůnácvik vybraného tance - metodický výstup, opakování obkročáků a mateníků12. zdokonalování probrané látky, zápočtová sestava se švihadlem - procvičovánínácvik vybraného tance - metodický výstup, country tance - opakování, test z hudební teorie13. zápočtová sestava se švihadlemnácvik vybraného tance - metodický výstup, opakování problematických tanců14. předvedení jednoduchých lidových tanců, dokončení zápočtových sestav se švihadlem, udělení zápočtů

Získané způsobilosti

Absolvent dokáže předvést a naučit techniku cvičení s náčiním, jednoduché tance, zvládá tvorbu pohybové skladby a orientuje se v hudební teorii. Jeho pohyb je v souladu s hudebním doprovodem.

Literatura

Režný,P. Elementární hudební teorie. Olomouc: UP. 2003. Krapková, H. Rytmická gymnastika a současné gymnastické aktivity s hudbou ve školní tělesené výchově. Olomouc, FTKUP. 1995. Kostková, J. Rytmická gymnastika, Olymia, Praha. 1990. Jelínek,S. Základní hudební pojmy. Praha: V.Beneš. 1998.

Požadavky

- aktivní účast v hodinách 75%- mikrovýstup - rozcvičení s hudbou- technická norma se švihadlem (třikrát za sebou dvojšvih, obrat o 360 stupňů a přeskoky švihadla vpřed i vzad s kroužením švihadla, čertík nebo nůžkový skok s kroužením)- předvedení sestavy s vybraným náčiním na hudební předlohu - 16 taktů- předvedení pohybové skladby na hudební doprovod (4 různé tvary, nástup a odchod, začátek a konec, název,myšlenka, secvičení)- znalost jednoduchých lidových tanců a country tanců- test z hudební teorie

Garant

PaedDr. Jaroslava Tenglová

Vyučující

PaedDr. Jaroslava Tenglová