Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kurz základů sebeobrany (KTS / KSEB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTS / KSEB - Kurz základů sebeobrany, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Přednáška-úvodní informace k výuce úpolů, literatura. Materiální vybavení a oblečení, etiketa. Zápočtové požadavky.2. Průpravná cvičení. Dýchání v úpolových disciplinách. Pádová technika - nácvik pádu vzad a pádu vpřed, postoje a pohyby v postojích /aikidó, karate, džudo / Pád stranou skulením3. Pády vpřed, vzad a stranou. Průpravná cvičení útoků - údery, kopy, držení4. Opakování pády vpřed, vzad a stranou. Průpravná cvičení útoků - údery, kopy, držení - základy obrany5. Základy judo-základní techniky "O-goši.", kesa gatame techniky judo v sebeobraně.6. Techniky judo proti útoku se zbraněmi - nůž, tyč7. Opakování probraných technik8. Základy karate, postoje, pohyby, údery a kryty pažemi, kopy - na místě, dýchání v karate. Karate - kihon - pohyby v postojích, pohyby, údery a kryty pažemi, kopy - v pohybu, kumite9. Kata - bukai10. sebeobrana Techniky karate - proti útokům se zbraněmi - nůž,tyč11. Aikidó - průpravná cvičení. Postoje a základní chůze, základní techniky Aikidó - další techniky - nikkyo, sankyo, osae12. Aikidó - sebeobrana proti útokům se zbraněmi - nůž, tyč. Opakování učiva, zápočty

Získané způsobilosti

Student po absolvování předmětu získá teoretické znalosti z obecné teorie sebeobrany, bude schopen předvést základní pohybové dovednosti.

Literatura

NÁCHODSKÝ,Z.:. Běžet někdy nestačí!: návod pro případ nutné obrany, Policie ČR, Praha 1999. NOVÁK, J.:. Boj se skupinou. Praha 1989. NUSSBERGER, J.:. Budeme se bránit. Sdružení MAC, Praha 1995. NAKAYMA, M.:. Dynamické karate, NV, Praha 1991. FOJTÍK, I.- MICHALOV, L.:. Úpolové sporty a umění I. Skripta, PF JU, České Budějovice 1996.

Požadavky

Aktivní účast v kurzu, znalost probrané tématiky, teorie a praktických dovedností. Vlastní vybavení na výuku: příslušné oblečení a obuv.

Garant

PaedDr. Ludvík Michalov, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. Ludvík Michalov, Ph.D.