Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kineziologie (KTS / KZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTS / KZ - Kineziologie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do kineziologie pohybového systému.2. Osteokinematika - Kost jako pohybový element, funkce, funkční anatomie, kostní spoje, skelet jako kineziologický celek.3. Artrokinematika - Kloub jako pohybový element, funkční anatomie, kloubní spoje, obecné kineziologické vlastnosti stavby a funkce.4. Chrupavka a kloubní chrupavka - Chrupavka jako pohybový element, funkční anatomie, obecné kineziologické vlastnosti stavby a funkce.5. Vazivová tkáň - Kloubní pouzdra, šlachy, fascie, ligamenta jako pohybový element, funkční anatomie, obecné kineziologické vlastnosti stavby a funkce.6. Myokinetika - Kosterní sval jako pohybový element, fenomén kontraktility, svalové kontrakce, funkční anatomie, obecné kineziologické vlastnosti stavby a funkce.7. Řízení hybnosti - Obecné principy řízení motoriky. Řídicí systémy motoriky - Vlastní řízení pohybu na jednotlivých úrovních: archemotorika, paleomotorika, neomotorika.8. Kineziologie pánve a dolní končetiny - úvod, pasivní a aktivní komponenty pletence.9. Kinetika a kinematika kloubů nohy - funkce, klouby nohy, nožní klenba, pasivní a aktivní stabilita jednotlivých pohybových segmentů, klinické aspekty, funkční a strukturální patologie této oblasti.10.-11. Kinetika a kinematika stehna a bérce. Kinetika a kinematika kolenního kloubu - funkce, pasivní a aktivní stabilita jednotlivých pohybových segmentů, klinické aspekty, funkční a strukturální patologie této oblasti.12. Kinetika a kinematika kyčelního kloubu - funkce, pasivní a aktivní stabilita jednotlivých pohybových segmentů, klinické aspekty, funkční a strukturální patologie této oblasti.13. Kineziologie základních posturálních mechanizmů na úrovni dolních končetin a dynamických pohybových stereotypů.

Získané způsobilosti

Na základě získaných poznatků budou studenti schopni vykonávat základní funkční diagnostiku osob. Také jsou schpnbi vytvářet specifické pohybové programy, které jsou založené na vykonávání správných cvičení ve vhodném rozsahu, zatížení a intenzitě.

Literatura

VÉLE, František:. Kineziologie postruálního systému. 1995. VÉLE, František:. Kineziologie pro klinickou praxi. Vyd. 1. Praha: Grada, 1997. 271 s. ISBN 80-7169-256-5. DYLEVSKÝ, Ivan:. Obecná kineziologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2007. 190 s. ISBN 978-80-247-1649-7. DYLEVSKÝ, Ivan:. Speciální kineziologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2009. 180 s. ISBN 978-80-247-1648-0.

Požadavky

Znalost anatomie a fyziologie člověka. Aktivní účast v hodinách.

Garant

doc. RNDr. Vladimír Psalman, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Vladimír Psalman, Ph.D.doc. RNDr. Vladimír Psalman, Ph.D.