Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lezení II (KTS / L2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTS / L2 - Lezení II, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Opakování lezeckých dovedností (jištění, lezení cest s horním jištěním), rozšiřující techniky jištění. - speciální jistící prostředky, technika jištění na umělých stěnách.2. Lezení s dolním jištěním, metodika výuky na školách, průpravné hry a cvičení předcházející lezení na stěně3. Jištění prvolezce, odstraňování chyb při lezeckém pohybu, didaktika lezení ve ŠKTV4. Bouldering I. - základní informace, hry s lezeckou tematikou, organizace lezecké hodiny5. Bouldering II. - tréninková forma rozvoje lezeckých dovedností , trénink speciálních silových schopností6. Nácvik jištění, stavba lezeckých cest a stěn, metodika výuky jištění.7. Základy sportovního tréninku I. se zaměřením na rozvoj pohybových dovedností8. Základy sportovního tréninku II. se zaměřením na trénink síly a vytrvalosti9.-13.Metodické výstupy14. Zápočtová hodinapoznámka: výuka je vždy dvouhodinováPřednášky:1. Základ boulderingu - vysvětlení podstaty boulderingu a informace o terénech vhodných pro bouldrování, základ boulderingu jako nejjednoduššího způsobu lezení..2. Bouldering a jeho formy, bouldering jako trénink síly , jako trénink pohybových dovedností,3. Jednoduché otázky biomechaniky a zákonitostí pohybu při lezení.4. Metodika nácviku jištění, různé formy zdokonalování lezeckých dovedností.5. Soutěživé hry a základy výuky na školách6. Informace o bezpečnosti provozu lezeckých stěn, požadavky na vybavení a přípravu účastníků s ohledem na jejich bezpečnost.7. Stavba lezeckých cest, zákonitosti, praxe a volba lezeckých chytů,8. Trénink sportovního lezeníSeminářÚvodní lekce: představení plánu výuky, zopakování lezeckých dovedností ( jištění prvolezce, druholezce, používání jistících pomůcek slaňovací osma, poloviční lodní uzel, vysvětlení a nácvik jištění s ostatními pomůckami GRI-GRI, SRC, variable control, Schichtova brzda, ACT, zopakování vyvádění cest a s tím související zapínání expresek,)

Získané způsobilosti

Lezení na umělé stěně do stupně obtížnosti VII- UIAA; znalost jištění různými způsoby - jak prvolezce, tak druholezce

Literatura

Dieška, I., Širl, V.:. Horolezectví z blízka. Přel. V.Širl 1.vyd. Praha: Olympia,1989. 446 s. Přel.z: Horolezectvo zblízka. Procházka. V. a kol.:. Horolezectví. 1. přep. vyd. Praha : Olympia 1990. 246 s. Baláš,J., Strejcová,B.,Vomáčko,L. Lezeme a šplháme. 68 her a cvičení na stěně a nářadí.Praha: Grada. 2008. Vomáčko, L. Bošťíková S.:. Lezení na umělých stěnách. Praha : Grada, 2003. Neuman, J. a kol.:. Překážkové dráhy, lezecké stěny a výchova prožitkem.Praha: Portál. 1999.

Požadavky

Lezení na umělé stěně do stupně obtížnosti IV+ UIAA; základní znalost jištění - prvolezce a druholezce; praktická i teoretická znalost 12 základních uzlů

Garant

doc. PaedDr. Jan Štumbauer, CSc.

Vyučující

Bc. Jana BromováMgr. Marie KRAUSOVÁ