Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět TD rytmické a moderní gymn.,lidov. tanců (KTS / RML)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTS / RML - TD rytmické a moderní gymn.,lidov. tanců, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní hodina - seznámení s plánem a s požadavky, zadání didaktických výstupů (rozcvičení s hudbou), organizační pokyny. Uplatnění hudebního doprovodu ve výuce tělesné výchovy, zásady vedení průpravné části hodiny s hudbou, výběr hudby ke cvičení, rytmizace cvičení, vytleskávání počítacích dob, chůze, běh, poskoky2. Vždy v úvodu 5 minut hudební teorie, rozcvičení s hudbou - mikrovýstupy studentů, rozbor rozcvičení. Rytmické motivy, základní technika přeskoků3. základní skoky, cvičení se švihadlem - přeskoky snožmo, střídnonož, s kroužením švihadla vzad, kroužení složeným švihadlem, spojování jednoduchých prvkůnácvik jednoduchých skoků4. cvičení se švihadlem - obraty, přísunný poskok přes švihadlo, jednoduchá sestava z probraných prvků5. cvičení s míčem - základní technika - házení a chytání, koulení, spirály a osmy, spojování prvků do jednoduché sestavy6. cvičení s obručí - základní technika - házení a chytání, kroužení, koulení, zpětná rotace, cvičení s pevným držením náčiní, spojování prvků7. cvičení s kužely - základní technika - pevné držení, vedení pohybu, házení a chytání, kroužení za rukou a před rukou, nad rukou a pod rukou, skoky, spojování prvků8. cvičení se stuhou - základní technika - pohyb zápěstí, spirály a hádci ve všech rovinách, osmička, skoky a spojování prvků9. cvičení se závojem či šátkem - základní technika - bublinky, vyhazování a chytání, skoky a spojování prvků do jednoduché sestavičky10. pohybová skladba - základy kompoziční techniky, pohybové motivy11. pohybová skladba - samostatná tvorba pohybových motivů, jednoduchých skladeb na vlastní hudbu12. test z hudební teorie, tvorba a secvičování pohybových skladeb13. přehlídka pohybových skladeb a jednoduchých sestav s vybraným náčiním14. udělení zápočtů, plnění zápočtových požadavků

Získané způsobilosti

Absolvent dokáže předvést a naučit techniku cvičení s náčiním, zvládá tvorbu pohybové skladby a orientuje se v hudební teorii. Jeho pohyb je v souladu s hudebním doprovodem.

Literatura

Režný,P. Elementární hudební teorie. Olomouc: UP. 2003. Krupková,H. Rytmická gymnastika a současné gymnastické aktivity s hudbou ve školní tělesné výchově. Olomouc: FTK UP. 1995. Kostková, J. Rytmická gymnastika, Olympia, Praha. 1990. Trunečková, E. Taneční hry, ÚMB, Banská Bystrica. 1995. Jelínek,S. Základní hudební pojmy. Praha: V.Beneš. 1998.

Požadavky

- aktivní účast v hodinách 75% - mikrovýstup - rozcvičení s hudbou - technická norma se švihadlem (třikrát za sebou dvojšvih, obrat o 360 stupňů a přeskoky švihadla vpřed i vzad s kroužením švihadla, čertík nebo nůžkový skok s kroužením)- předvedení sestavy s vybraným náčiním na hudební předlohu - 16 taktů- předvedení pohybové skladby na hudební doprovod (4 různé tvary, nástup a odchod, začátek a konec, název, myšlenka, secvičení)- test z hudební teorie

Garant

PaedDr. Jaroslava Tenglová

Vyučující

PaedDr. Jaroslava Tenglová