Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tělovýchovné lékařství (KTS / TVLBS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTS / TVLBS - Tělovýchovné lékařství, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Fyzická aktivita, její vztah k délce a kvalitě života, vliv fyzické aktivity na orgány. 2. Civilizační choroby.3. Strava a fyzická zátěž. Pitný režim. Zdroje energie pro zátěž.4. Praktická cvičení - vadné držení těla, vady páteře, entezopatie, osteochondropatie.5. Únava, druhy únavy, odstraňování únavy.6. Regenerace, rehabilitace a jejich metody.7. Doping.8. Praktická cvičení - sportovní prohlídky.9. Testování v laboratoři a terénu, příklady testů, jejich hodnocení, význam. Test W170, VO2max, Wingate test, Conconiho test.10. Testování v laboratoři a terénu, příklady testů, jejich hodnocení, význam. Cooperův test, Ruffierův test, step test.11. Praktická cvičení. Testování zdatnosti v laboratoři. Ortoklinostatický pokus.12. Žena a fyzická zátěž.13. Praktická cvičení - sportovní prohlídky.14. Praktická cvičení. Svalový test, svalové dysbalance.

Získané způsobilosti

Po absolvování tohoto předmětu bude student schopen aplikovat jednoduché diagnostické metody z oblasti sportovní medicíny.

Literatura

Trojan,S. Fyziológia pre lekárske fakulty. Martin: Osveta., 1992. Rokyta, R. Fyziologie pro bakalářská studia v medicíně, přírodovědných a tělovýchovných oborech. Praha, 2000. MOUREK, J. Fyziologie. Učebnice pro studenty zdravotnických oborů. Praha: Grada, 2005. Handzo, P. a kol. Tělovýchovné lekárstvo, Martin. 1988.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce.

Garant

MUDr. Ivana Prollová

Vyučující

MUDr. Ivana ProllováMUDr. Ivana Prollová