Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Akt I (KVV / AKU1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / AKU1 - Akt I, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kostra lidského těla. Povšechný tvar a členění.2. Symetrie lidského těla. Základní roviny a směry.3. Druh a rozsah pohybů lidského těla (flexe, extenze, abdukce, rotace aj.).4. Proporce lidského těla muže a ženy z hlediska obecných odchylností.5. Plastika kožního reliéfu a podkoží (z hlediska somatické typologie).6. Konstrukce lebky en face a profilu.7. Kostra hlavy. Skladba obličejové a mozkové části z hlediska plastického významu.8. Kostra hlavy. Charakteristika a typologie (Camperův úhel, Sergiho typologie).9. Pateř z hlediska plastického významu. Její vliv na charakteristiku figury.10. Kostra hrudníku (tvary a typy dle pohlaví, věku a zdravotního stavu).11. Kostra končetiny horní a dolní - analogie a funkční rozdílnost.12. Kostra paže, předloktí a ruky. Prostředek vyjádření sociální akce i duchov. stavu.13. Kostra pánevní a kyčelní z hlediska plastického významu.14. Kostra stehna a plastika kolena a nohy z hlediska plastického významu.

Získané způsobilosti

Praktické ověření dílčích teoretických poznatků získaných souběžným studiem plastické anatomie.

Literatura

BALEKA, Jan:. Výtvarné umění- výkladový slovník. Praha: Academia, 1997. 429 s. ISBN 80-200-0609-5. Feneis, H., Daubner, W. Anatomický obrazový slovník. Praha, GRADA, 2006. ISBN 80-7169-197-6.Zrzavý, J. Anatomie pro výtvarníky, Avicenum Praha 1977. 1977. Pavlíková-Tomanová, S. Anatomie pro výtvarníky: dynamika lidských forem. Praha 2005. Zrzavý, J. Anatomie pro výtvarníky, SZN, Praha. 1957. Constance, D. Jak kreslit lidské tělo: anatomie, proporce, rovnováha, pohyb, světlo, kompozice. Praha 2002. Thompson, K. Naučte se kreslit lidské tělo. 2009. Teissig, K. Technika kresby, ARTIA, Praha. 1988.

Požadavky

Osvojení teoretických poznatků studiem skutečnosti dle názoru.Aktivní účast na seminářích a mimoškolní figurální kreslení, domácí práce.

Garant

MgA. Petr Brožka

Vyučující

MgA. Petr BrožkaVěra Vejsová, akad. mal.