Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do dějin výtvarného umění I (KVV / DU1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / DU1 - Úvod do dějin výtvarného umění I, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tématické okruhy:1) Úvod do studia dějin umění (literatura, specifická forma studia, podmínky k zápočtu a zkoušce)2) Základní periodisace dějin umění3) Základní terminologie dějin umění4) Vznik umění v pravěku (paleolit, mezolit a neolit)5) Umění doby bronzové, železné a keltská civilisace6) Vznik nejstarších historických států a jejich umělecké projevy7)Rozkvět a zánik civilisací starověkého Egypta a Mezopotámie8) Minojská kultura9)Počátky starověkého Řecka a jeho první civilisační vrchol v archaickém umění 6.st.př.Kr.10) Klasické řecké umění a jeho směřování k helénistické kultuře v kontextu historického vývoje11) Etruská civilisace12) Starověký Řím a vývoj jeho umění a kultury od počátků k císařství13) Pozdní Řím a počátky starokřesťanské civilisace

Získané způsobilosti

Terminologické základy oboru, specifický způsob umělecko historického uvažování nad historickým materiálem, periodizace dějin umění a hierarchie jednotlivých druhů a oborů umění v průběhu dějinného vývoje. Současně studenti získají základní přehled o náležitostech formální a ikonografické analýzy díla a orientaci ve vývoji umění od pravěku do starověku. Zápočtový test z části též prověří získané základní schopnosti stylové a ikonografické atribuce a datace děl z pravěku a starověku se základním porozuměním historickému kontextu jejich vzniku.

Literatura

Pijoan, J. Dějiny umění I., II. Praha, Odeon. 1986. Wilfred KOCH. Evropská architektura. Praha, 1998. Gombrich, E.H. Příběh umění. Dějiny Evropy; Slovníky pojmů z dějin umění. Herout, J. Jak poznávat kulturní památky. Praha: Mladá fronta, 1986. Herout, J. Slabikář návštěvníků památek. Herout, J. Staletí kolem nás. Vasari, G. Životopisy nejvýznamnějších malířů, sochařů a architektů.

Požadavky

Znalost základní terminologie dějin umění, periodizace, orientace ve vývoji umění pravěku a starověku a schopnost stylového zařazení, ikonografického či funkčního určení a datace.

Garant

PhDr. Viktor Kubík, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Viktor Kubík, Ph.D.