Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět V. kap. z děj. um. středov. a ren. III (KVV / DU3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / DU3 - V. kap. z děj. um. středov. a ren. III, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Sálská renesance a vývoj císařského umění románské doby v kontextu historických událostí 11.-12.století2) Románské slohy západní Evropy3) Románské slohy jižní Evropy4) Byzantské paralely a inspirace pro románskou civilisaci latinské Evropy a křížové výpravy - jejich důsledky provývoj západní civilisace a umění5) Románské umění našich zemí6) Vznik gotického umění a vývoj gotiky ve Francii do konce 13.století7) Šíření gotického umění v záalpské Evropě a specifická situace Anglie8) Byzantské umění III.zlatého věku v kontextu se vznikem italské gotiky a kořenů italské renesance9) Vrchol gotiky v Itálii a její význam pro vývoj záalpského umění 14.století i vznik italské renesance10) Počátky gotiky v našich zemích v kontextu s rozkvětem českého státu za posledních Přemyslovců11) Gotické umění našich zemí za Jana a Karla Lucemburského12) České umění doby Václava IV. v kontextu mezinárodní gotiky a počátků renesance ve Florencii13) Vznik renesance ve Florencii a první zakladatelská generace

Získané způsobilosti

Orientace ve vývoji umění a civilizace středověku a renesance. Základní schopnost stylové a ikonografické atribuce a datace děl ze středověku a renesance se základním porozuměním historickému kontextu jejich vzniku.

Literatura

"Umění světa". Člověk a renesance. Dějiny českého výtvarného umění I. (1/2) a II. (1). Chadraba, R. (ed). Dějiny českého výtvarného umění, I/1-2, Praha 1984. José Pijoan. Dějiny umění III. - VI. Gombrich, E.H. Příběh umění. "Umění světa". Románské a gotické umění.

Požadavky

Zápočet prověří základní schopnost stylové a ikonografické atribuce a datace děl se základním porozuměním historickému kontextu jejich vzniku a vývojovým změnám ve sledovaném časovém období (od vrcholného středověku po vznik italské renesance), ale v kontextu s předešlými etapami vývoje.

Garant

PhDr. Viktor Kubík, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Viktor Kubík, Ph.D.