Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výtvar. umění v děj. evropské kultury V (KVV / DU5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / DU5 - Výtvar. umění v děj. evropské kultury V, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy:1) Kořeny osvícenské civilisace, klasicismus 18.století, francouzská revoluce a druhá generace osvícenců2) Od empíru k romantismu a nástupu realismu3) Kultura a umění Francie Napoleona III.4) Impresionismus a postimpresionismus5) Vývoj české kultury a umění od poloviny 18.století k polovině 19.století6) Generace umělců Národního divadla7) Secese8) Vývoj moderního umění do první světové války9) Moderní umění v našich zemích do první světové války10) Válečné umění a meziválečná avantgarda11) Fašistický naturalismus, socialistický realismus a umění totalitních států12) Vývoj umění po druhé světové válce - základní orientace13) Postmoderní a současné umění - základní orientace

Získané způsobilosti

Orientace ve vývoji umění a civilizace od osvícenství do 20.století. Základní schopnost stylové a ikonografické atribuce a datace děl od 18. do 20.století se základním porozuměním historickému kontextu jejich vzniku.

Literatura

Časopis Ateliér. Volavka Vojtěch. České sochařství a malířství 19. století. Wittlich Petr. České sochařství ve XX. století. Pijoan, J. Dějiny umění VIII. - X. Gombrich, E. Příběh umění. Zykmund, V. Stručné dějiny moderního malířství. Huyghe, R. Umění a lidstvo IV.

Požadavky

Zkouška prověří základní schopnost stylové a ikonografické atribuce a datace děl se základním porozuměním historickému kontextu jejich vzniku a vývojovým změnám ve sledovaném časovém období (od 18.století po současnost), ale v kontextu s předešlými etapami vývoje.

Garant

PhDr. Viktor Kubík, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Viktor Kubík, Ph.D.