Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybr. kapitoly z dějin umění novověku IV (KVV / DUU4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / DUU4 - Vybr. kapitoly z dějin umění novověku IV, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy:1) Počátky renesance v Itálii a vývoj umění během quattrocenta2) Vrcholná renesance v Itálii3) Vývoj záalpské civilisace a umění během 15.století4) Pozdní gotika a počátky italisující renesance v našich zemích (od husitských válek k pádu Jagellonců)5) Umění a civilisace manýristické Itálie6) Umění a civilisace manýristické záalpské Evropy7) Česká renesance 16.století8) Umění na dvoře Rudolfa II.9) Vznik baroku v Itálii10) Vývoj Barokní umění v záalpské Evropě11) Barokní umění našich zemí12) Francouzský barokní klasicismus13) Rokoko a internacionalisace evropské aristokratické kultury počínajícího 18.století

Získané způsobilosti

Orientace ve vývoji umění a civilizace novověku. Základní schopnost stylové a ikonografické atribuce a datace děl se základním porozuměním historickému kontextu jejich vzniku ve sledovaném časovém období.

Literatura

Dějiny českého výtvarného umění II. (2), III. (1/2), IV. (1/2). Praha 1985-2003. Pijoan, J.:. Dějiny českého výtvarného umění V. a VI. Praha 2006. Pijoan, J.:. Dějiny umění VII. - X. Praha 2001. Gombrich, E.:. Příběh umění. Praha 2000. Groslier, B.P.:. Světové dějiny umění: malířství, sochařství, architektura, užité umění. Praha 2004. Kolektiv zahraničních autorů:. Umění po roce 1900. České vydání Praha 2006. "Umění světa" Barok a rokoko. Praha 1978. "Umění světa" 19. a 20. století. Praha 1978.

Požadavky

Zkouška prověří základní schopnost stylové a ikonografické atribuce a datace děl se základním porozuměním historickému kontextu jejich vzniku a vývojovým změnám ve sledovaném časovém období (od italské renesance, přes záalpskou pozdní gotiku a renesanci k baroku), ale v kontextu s předešlými etapami vývoje.

Garant

PhDr. Viktor Kubík, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Viktor Kubík, Ph.D.