Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny užitého umění (KVV / DUUU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / DUUU - Dějiny užitého umění, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy:1) Úvod do problematiky historiografie a metodologie dějin umění (komentář k doporučené četbě)2) Filosofický rámec uvažování o umění ve starověku a literatura k dějinám umění ze starověkého Řecka3) Literatura k dějinám umění ze starověkého Říma4) Literatura k dějinám umění z počátků středověku a její kořeny v pozdní antice5)Teologický rámec uvažování o umění a literatura k dějinám umění ve vrcholném středověku6) Počátky renesance - změny systému v rámci tradiční typologie literatury k dějinám umění7) Vrcholná renesance a manýristické způsoby interpretace umění8) Barokní literatura k dějinám umění a počátky osvícenství9) Znalecké postupy v osvícenství, počátek výuky dějin umění na universitách v systému humanitních věd aromantické syntésy se vznikem památkové péče a jejím vývojem do současnosti10) Positivistické přístupy v rámci dějin umění a profilace základních metod: kulturně historické a formalistické is jejich vývojem do současnosti11) Vídeňská škola dějin umění a pokusy o syntésu kulturně historické a formalistické metody12) Orientace v historiografii dějin umění našich zemí13) Nejnovější postupy dějin umění od 2.světové války po současnost

Získané způsobilosti

Orientace v proměnách metodických postupů a způsobů uvažování nad umělecko historickým materiálem a základní znalosti z dějin oboru.

Literatura

Adlerová, A. České užité umění 1918 -. 1938. Morant, H. Dějiny užitého umění. Katalogy výstav užitého umění v UPM Praha. Šindelář, D. Krása kolem nás. Časopis. "Umění a řemesla", "Ateliér".

Požadavky

Zápočtový test prověří schopnost studentů v základní orientaci v historiografii dějin umění a jejich znalost klíčových metodických postupů interpretace starého i současného umění.

Garant

PhDr. Viktor Kubík, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Viktor Kubík, Ph.D.