Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historiografie a metodologie dějin umění (KVV / HDU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / HDU - Historiografie a metodologie dějin umění, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tématické okruhy:1)Úvod do studia historie dějin umění, základní pojmy, periodizace, klíčové metodické postupy, hlavní osobnosti a orientace v příslušné literatuře2-3)Literatura k dějinám umění starověku a problémy hodnocení antického umění4-5)Literatura a prameny k dějinám umění středověku a vývoj názorů na středověké umění6-7)Literatura k dějinám umění renesance a vývoj koncepcí vývoje a teorie umění v renesanci a manýrismu8)Proměny modelů uvažování o umění a jeho vývoji v období baroka9)Literatura k dějinám umění z doby osvícenství a základy moderních dějin umění, znalectví a výtvarné kritiky10)Koncepce pojetí dějin umění v době 1. poloviny 19. století - základy hlavních metod, vznik památkové péče a vývoj dobového umění z hlediska dobové výtvarné kritiky11)Vyhranění základních metod dějin umění, etablování oboru, vývoj kritérií památkové péče, hlavních znaleckých metod a dobová reflexe umění ve 2 polovině 19. století12)Proměny oboru v první polovině 20. století a dobová reflexe moderního umění13)Vývoj metod dějin umění od druhé světové války do současnosti

Získané způsobilosti

Orientace v historii dějin umění a základních metodách oboru.

Literatura

Wittlich, P. Literatura k dějinám umění - vývojový přehled. Praha 2008. ISBN: 978-80-246-1470-0. Kroupa, J. Metody dějin umění. Metodologie dějin umění 2, Brno 2010. ISBN: 978-80-210-5315-1. Pramenná literatura k dějinám umění dle aktualizovaného tématického plánu např. Plinius, G.: Historia naturalis; Vitruvius, M.: Deset knih o architektuře; Panofsky. E.: Opat Suger; Cennini, C.: Kniha o umění středověku; Vasari, G.: Životy nejvýznačnějších malířů, sochařů a architektů; Winckelmann, J.J.; Dějiny umění starověku; Burckhardt, J.: Kultura doby renesanční v Itálii; Wölflin, H.: Renesance a barok či Klasické umění; Dvořák, M.: Katechismus památkové péče; Sedlmayer, H.: Ztráta středu; Gombrich, E.H: Umění a iluse nebo dle výběru /kromě Příběhu umění/; Belting, H.: Konec dějin umění, Praha 2000. ISBN: 80-204-0856-8. Kroupa, J. Školy dějin umění, Brno 1996.

Požadavky

Zápočtový test prověří schopnost studentů v základní orientaci v historiografii dějin umění a jejich znalost klíčových metodických postupů interpretace starého i současného umění.

Garant

Mgr. Zuzana Skořepová

Vyučující

doc. PaedDr. Radko Chodura, CSc.Mgr. Zuzana Skořepová