Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historiografie a metodologie dějin umění (KVV / HMDU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / HMDU - Historiografie a metodologie dějin umění, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Úvod do problematiky historiografie a metodologie dějin umění (komentář k doporučené četbě)2) Filosofický rámec uvažování o umění ve starověku a literatura k dějinám umění ze starověkého Řecka3) Literatura k dějinám umění ze starověkého Říma4) Literatura k dějinám umění z počátků středověku a její kořeny v pozdní antice5)Teologický rámec uvažování o umění a literatura k dějinám umění ve vrcholném středověku6) Počátky renesance - změny systému v rámci tradiční typologie literatury k dějinám umění7) Vrcholná renesance a manýristické způsoby interpretace umění8) Barokní literatura k dějinám umění a počátky osvícenství9) Znalecké postupy v osvícenství, počátek výuky dějin umění na universitách v systému humanitních věd a romantické syntézy se vznikem památkové péče a jejím vývojem do současnosti10) Positivistické přístupy v rámci dějin umění a profilace základních metod: kulturně historické a formalistické i s jejich vývojem do současnosti11) Vídeňská škola dějin umění a pokusy o syntézu kulturně historické a formalistické metody12) Orientace v historiografii dějin umění našich zemí13) Nejnovější postupy dějin umění od 2.světové války po současnost

Získané způsobilosti

Orientace v proměnách metodických postupů a způsobů uvažování nad umělecko historickým materiálem a základní znalosti z dějin oboru.

Literatura

Wittlich, P.:. Literatura k dějinám umění - vývojový přehled, Praha 1992. Pramenná literatura k dějinám umění dle aktualizovaného tématického plánu (např. G.Plinius: Historia naturalis; M.Vitruvius: Deset knih o architektuře; E.Panofsky: Opat Suger; C.Cennini: Kniha o umění středověku; G.Vasari: Životy nejvýznačnějších malířů, sochařů a architektů; J.J.Winckelmann; Dějiny umění starověku; J.Burckhardt: Kultura doby renesanční v Itálii; H.Wölflin: Renesance a barok či Klasické umění; M.Dvořák: Katechismus památkové péče; H.Sedlmayer: Ztráta středu; E.H.Gombrich: Umění a iluse nebo dle výběru (kromě Příběhu umění); H.Belting: Konec dějin umění, Praha 2000). Kroupa, J.:. Školy dějin umění, Brno 1996.

Požadavky

Zápočtový test prověří schopnost studentů v základní orientaci v historiografii dějin umění a jejich znalost klíčových metodických postupů interpretace starého i současného umění.

Garant

PhDr. Viktor Kubík, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Viktor Kubík, Ph.D.