Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Malba I (KVV / MALU1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / MALU1 - Malba I, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Prostor reálný a iluzivní. Konstrukce prostoru pomocí lineární perspektivy.2. Perspektivní projekce prostoru do dvojrozměrné plochy.3. Barevná (vzdušná) perspektiva a iluzivní prostor.4. Vnější a vnitřní prostor. Valérová (barevná) studie jednoduchého i složitého objektu.5. Objekt a prostor. Výtvarná studie základních vztahů tělesa k iluzivnímu prostoru.6. Výtvar. studie prostoru zaplněného tělesy.7. Konfigurace tvarů v jednoduchém zátiší v reálné a posunuté barevnosti.8. Světlo jako spojovatel odlišných hmot ve výtvarném díle. Studie zátiší.9. Tonalita a světelný kontrast ve výtvarném (grafickém) díle.10. Barevný kontrast a komplementarita barev v malbě jednoduchého zátiší.11. Konstrukce barevného stínu v malbě zátiší při požití barev. komplementarity.12. Základy výtvarné kompozice. Druhy kompozice.13. Výtvarná (světelná, barevná) dominanta. Vyváženost prvků a skladebnost.14. Perspektiva lineární a barevná (malířská, vzdušná) jako součást kompozice..

Získané způsobilosti

Absolvent bude seznámen s výtvarnými výrazovými prostředky a základy výtvarné kompozice.

Literatura

C. Cennini. Kniha o umění středověku, SNHLHV, Praha. 1946. M. Hégr. Technika malířského umění, Umělecká beseda. 1991. L. Losos. Techniky malby. Praha, 1994. Paramón, J. M. Teorie barev, Svojtka a Vašut. 1995. C. Frayling - R.U.D. mer. The Art pack. Paramón, J. M. Velká kniha o akvarelu, Svojtka a Vašut. 1995. Paramón, J. M. Velká kniha o portrétu, Svojtka a Vašut. 1996.

Požadavky

Systematické studium a pochopení funkčnosti výrazových prostředků výtvarné tvorby.

Garant

MgA. Petr Brožka

Vyučující

MgA. Petr Brožka