Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Malba I (KVV / MALZ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / MALZ1 - Malba I, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Výtvarné výrazové prostředky.2. Skvrna jako základ organizovaného zobrazovacího systému. Její význam k ploše a ostatním elementům obrazu.3. Skvrna jako způsob strukturálního členění povrchu hmoty.4. Výtvarná práce s jednoduchým motivem a barevnou (nebarevnou) skvrnou).5. Modelace motivu skvrnou. Rozbor barevnosti.6. Interpretace barevné skvrny a její dotvoření do smysluplného tvaru.7. Bod a jeho vztah k obrazové ploše. Kvantita bodů jako ekvivalent nekonečna.8. Kompoziční možnosti vztahu bodu k linii. Variace vzájemných poloh.9. Bodový rastr jako způsob tónového a barevného zobrazení. Bod při tvorbě plochy.10. Vyjádření světla, stínu a tvaru odstupněním bodového rastru.11. Linie a její znožení jako možnost vyjádření plasticity.12. Silueta objektu v různém barevném ladění a s odlišným barevným pozadím.13. Prostorové působení a dynamika barevných linií.14. Lineární rytmy v evokaci plastických a prostorových objektů.

Získané způsobilosti

Absolvent získá základní orientaci ve výrazových prostředcích výtvarné tvorby.

Literatura

C. Cennini. Kniha o umění středověku, SNHLHV, Praha. 1946. M. Hégr. Technika malířského umění, Umělecká beseda. 1991. L. Losos. Techniky malby. Praha, 1994. Paramón, J. M. Teorie barev, Svojtka a Vašut. 1995. C. Frayling - R.U.D. mer. The Art pack. Paramón, J. M. Velká kniha o akvarelu, Svojtka a Vašut. 1995. Paramón, J. M. Velká kniha o portrétu, Svojtka a Vašut. 1996.

Požadavky

Schopnost abstrakce a ztvárnění vizuálního vjemu. Schopnost ovládnutí základních výtvarných technik.

Garant

doc. Ludvík Vacek, akad. mal.

Vyučující

doc. Ludvík Vacek, akad. mal.