Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modelování I + (KVV / MODZ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / MODZ1 - Modelování I +, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teorie-přednášky:1. Seznámení obsahem předmětu a odbornou literaturou2. Základní odborné pojmy- terminologický slovník3. Sochařská tvorba a její základní disciplíny jako specifická kreativní činnost4. J. V. Myslbek jako zakladatel moderního českého sochařství.5. A. Rodin- zakladatel moderního evropského sochařství6. Myslbekovi žáci7. Rodinovi žáci8. Evropské sochařské směry, styly a skupiny9. Umělecké směry, styly a skupiny u nás10.Významné osobnosti ital. sochařství 20. stol.11.Významní představitelé angl. sochařství 20. stol.12.Bauhaus jako syntéza tvůrčích přístupů13.Významné osobnosti Bauhausu, které ovlivnily další vývoj světového umění14. Závěrečný testPraxe-modelování.:1. Seznámení s vlastnostmi pom. soch . materiálů, jejich přípravou a údržbou, základní soch. nástroje .Plastika organického objektu v několikanásobném zvětšení2. Plastika organického objektu v několikanásobném zvětšení3. Sádrový kvádr jako výchozí objem pro skulpturu objektu organické formy4. Pracovní postup skulptury5.-8. Základní hmotový rozvrh anatomické formy9. Finalizované budování anatomické formy10.-11. Anatomické detaily podle modelu12. -14. Anatomické detaily podle modelu (odlévání v sádře)

Získané způsobilosti

Teorie: Základní přehled o teorii a vývoji českého a světového sochařství přelomu 19. a 20.stol. a 20. stol.Praxe: Zákonitosti budování tvaru v prostoru ( konkávní a konvexní formy)

Literatura

Zrzavý, J. Anatomie pro výtvarníky, SPN, Praha. 1957. Wittlich, P. České sochařství ve XX. století, SPN, Praha. 1978. Zhoř, J. Hledání tvaru, MF, Praha. 1967. Lidický, K. Modelování, SPN, Praha. 1956. Štech, V. V. Rozprava o reliéfu, NČVU, Praha. 1958. Šedý, V. Sochařské řemeslo, základ sochařského umění, SNKLHU, Praha. 1953.

Požadavky

Teorie: Osvojení odborné terminologie, schopnost aplikovat teoretické poznatky při práci se studijními materiálPraxe: Zvládnutí zásad budování tvaru, transformace proporčních vztahů organických forem do sochařské formy.Studenti podle individuálních dispozic doplní a konzultacemi i studijními kresbami utvrdí potřebné dovednosti pro zvládnutí základů sochařské transformace modelu

Garant

Věra Vejsová, akad. mal.

Vyučující

Věra Vejsová, akad. mal.Věra Vejsová, akad. mal.