Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Malířské techniky II (KVV / MTEU2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / MTEU2 - Malířské techniky II, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecné a speciální příčiny a způsoby poškození movitých a nemovitých památek.2. Poškození dřevěných památek (biologické poškození, povětrnostní vlivy atp.)3. Poškození omítek, nástěnných maleb a mozaik.4. Poškození závěsných obrazů na plátěných a papírových podložkách.5. Obecné zásady konzervování a restaurování památek (problematika a obecný náhled).6. Základní metody průzkumu výtvar. děl a památek.7. Konzervování a restaurování památek (základní metody a přístupy).8. Miniaturní malba (historie, techniky tvorby).9. Lidová výtvarná tvorba (podmalba na skle, malovaný nábytek a ost. tvorba).10. Polychromie sochy. Zlacení a pozlacování.11. Umělecké dílo a trh.12. Falšování dvojrozměrných uměl děl. Pastiš a palimpsest.13. Napínání malířského plátna a příprava. Podložky k malbě.14. Odborná exkurze do výrobního závodu.

Získané způsobilosti

Ve formě seminářů posluchači spolupracují zpracováním odborných referátů. Osvědčí schopnost orientace v odbor. literatuře, vyhledávání a zpracování relevantních informací a zařazování do kontextu...

Literatura

Zelinger - Heidinsfeld - Kotlík - Šimůnková. Chemie v práci konzervátora a restaurátora. Academia. 1987. Hošek, J. - Muk, J. Omítky historických staveb. Šturc, K. - Nevařil, M. Techniky malířské a kašírské práce. SNTL. 1976.

Požadavky

Vytvoření ucelené představy o technických podmínkách existence a uchování památek jako kulturní paměti národa.

Garant

doc. Lenka Vojtová Vilhelmová, akad. mal.

Vyučující

doc. Lenka Vojtová Vilhelmová, akad. mal.