Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Malířské techniky I + (KVV / MTEZ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / MTEZ1 - Malířské techniky I +, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Výtvarné dílo jako hmotný kulturní artefakt a technologický systém.2. Stratigrafie dvojrozměrného díla historického a současného.3. Podložky díla pevné a pohyblivé z hlediska vhodnosti použití. Historie a současnost.4. Pojivá složka barev vodu ředitelných, olejových, syntetických.5. Pigmenty a barviva barev. Charakteristika a jejich vlastnosti.6. Balzámy. Vosky (enkaustace).7. Pryskyřice přírodní a syntetické.8. Obrazové laky závěrečné. Lakování díla.9. Moderní materiály ve výtvarné praxi10. Nástroje pro malbu a jejich použití (štětce, mal. špachtle, paleta atp.).11. Malba a její metody (malba alla prima, vrstvená malba, lazura a glazura, sfregatura).12. Techniky malby akvarelem, temperou, olejem, disperzními barvami.13. Techniky nástěnné malby (sgrafito, freska pravá, fresco secco).14. Malířský rukopis (traktace) jako výraz osobnosti tvůrce. (dobová podmíněnost)

Získané způsobilosti

Absolvováním přednáškového cyklu získá posluchač orientaci v materiálech a jednotlivých technikách výtvarné tvorby.

Literatura

BALEKA, Jan:. Výtvarné umění- výkladový slovník. Praha: Academia, 1997. 429 s. ISBN 80-200-0609-5. Vitruvius. Deset knih o architektuře, Svoboda, Praha. 1974. Schatz, M. Moderní materiály ve výtvarné praxi, SNTL. 1982. Slánský, B. Technika v malířské tvorbě. Praha SNTL 1976. 1976. Vasari, G. Životy nejvýznamnějších malířů, sochařů a architektů, Odeon, Praha. 1977.

Požadavky

Vytvoření ucelené představy o technických podmínkách dvojrozměrné umělecké tvorby.

Garant

Roman Kubička, akad. mal.

Vyučující

Roman Kubička, akad. mal.