Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do teorie výtvarného umění (KVV / MUVUK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / MUVUK - Úvod do teorie výtvarného umění, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1)Pravěk a vznik umění (paleolit, neolit, Keltové v Čechách)2)Nejstarší státy (Egypt, Mezopotámie, Kréta)3)Starověké Řecko a Řím4)Starokřesťanské umění, Byzanc a Staří Slované (báje a pověsti v našem umění)5)Karolínská renesance a Velká Morava6)Románské umění, vznik gotiky a její rozšíření po Evropě7)Gotika v Čechách8)Renesance v Evropě a u nás9)Barokní umění v Evropě a v Čechách10)Klasicismus a romantismus11)Realismus 19. století, impresionismus a vznik secese12)Moderní umění do 1. světové války13)Meziválečné umění14)Vývoj umění po 2. světové válce do současnosti

Získané způsobilosti

Základní orientace ve vývoji dějin umění.

Literatura

Bohumír Mráz:. Dějiny výtvarné kultury (kterékoliv vydání). Ernst Hans Gombrich:. Příběh umění (kterékoliv vydání). James Hall:. Slovník námětů a symbolů ve výtvarném umění, Praha 1995. Oldřich J. Blažíček / Jiří Kropáček:. Slovník pojmů z dějin umění, Praha 1991. Jose Pijoán:. Dějiny umění, 1.-12. díl (kterékoliv vydání).

Požadavky

Znalost základních pojmů, vývoje dějin umění a elementární schopnost slohové atribuce a datace děl.

Garant

Mgr. Zuzana Skořepová

Vyučující

Mgr. Tomáš MarekMgr. Zuzana Skořepová