Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odraz lidské psychiky ve výtvar. projevu (KVV / ODLI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / ODLI - Odraz lidské psychiky ve výtvar. projevu, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Semináře:Arteterapie jako pomáhající psychoterapeutická technika - uvedení do problematiky.Arteterapie v kontextu se speciální pedagogickou, možnosti arteterapie v prevenci a léčbě.Osobnost arteterapeuta, komplexnost pohledu.Výtvarné zpracování prožitku JÁ - kresba lidské postavy, stromu, domu.Objektivní a subjektivní prožívání barvy - barevné testy. Akční akvarel.Patologie rodinných vztahů - kresba "Začarovaná rodina".Partnerský vztah a jeho výtvarná metafora - koláž.Problematika psychosomatiky - body mapping.Ontogeneze dětské kresby, patologické formy (ADHD,deprivace, apod.).Skupinová dynamika - kolektivní kresba domu.Vznik komplexů - koláž na pohádkové téma.Použití různých výtvarných technik v arteterapii (kresba, malba, koláž, modelování, malba na hedvábí ?).Výuka je doplněna kasuistikami a artefakty dětí i dospělých klientů.Studenti v průběhu výuky vytvoří soubor artefaktů, které společně s vyučujícím interpretují.

Získané způsobilosti

Absolventi se budou orientovat v diagnostice a v základech terapeutických aktivit.

Literatura

Perout, E.:. ARTETERAPIE SE ZRAKOVĚ POSTIŽENÝMI. Okamžik, Praha 2005. Blažek, B., Olmrová, J.:. KRÁSA A BOLEST. Panorama, Praha 1985. Riedl, I.:. OBRAZY V TERAPII, UMĚNÍ A NÁBOŽENSTVÍ. Portál, Praha 2002. Liebmanová, M.:. SKUPINOVÁ ARTETERAPIE. Portál, Praha 2005. Goethe, J. W.:. SMYSLOVĚ-MORÁLNÍ ÚČINEK BAREV. Fabula 2004. Slavík, J.:. UMĚNÍ ZÁŽITKU, ZÁŽITEK UMĚNÍ. Teorie a praxe artefiletiky I. + II. PF UK, Praha 2001. Read, H.:. VÝCHOVA UMĚNÍM. Odeon, Praha 1967.

Požadavky

Splnění požadované aktivní docházky na seminářích a odevzdání prací dle pokynů vyučujícího.

Garant

PaedDr. Marie Kubešová

Vyučující

PaedDr. Marie Kubešová