Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sochařství I (KVV / SOCH1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / SOCH1 - Sochařství I, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teorie-přednášky:1. Seznámení obsahem předmětu a odbornou literaturou2. Základní odborné pojmy- terminologický slovník3. Sochařská tvorba a její základní disciplíny jako specifická kreativní činnost, sochařské materiály4. J. V. Myslbek jako zakladatel moderního českého sochařství.5. A. Rodin - zakladatel moderního evropského sochařství6. Myslbekovi žáci7. Rodinovi žáci.8. Evropské sochařské směry, styly a skupiny9.Umělecké směry, styly a skupiny u nás10. Významné osobnosti ital. sochařství 20. stol.11. Významní představitelé angl. sochařství 20. stol.12. Bauhaus jako syntéza tvůrčích přístupů13. Významné osobnosti Bauhausu, které ovlivnily další vývoj světového umění14. Závěrečný testPraxe- modelování:1. Seznámení s vlastnostmi pomocných soch. materiálů, jejich přípravou a údržbou, základní soch. nástroje2.-3.Plastika organického objektu v několikanásobném zvětšení .4. Sádrový kvádr jako výchozí objem pro skulpturu objektu organické formy5. Pracovní postup skulptury6.-9. Základní hmotový rozvrh anatomické formy10. Finalizované budování anatomické formy11.-12. Anatomické detaily podle modelu13. Anatomické detaily podle modelu (odlévání v sádře)14. Anatomické detaily podle modelu (odlévání v sádře)

Získané způsobilosti

Teorie: Principy a filosofie sochařské tvorby, přehled o teorii a vývoji českého a světového sochařství přelomu 19. a 20.stol. a 20. stol.Praxe: Zákonitosti budování tvaru v prostoru ( konkávní a konvexní formy), sochařské plány, transformace přírodních forem do sochařské tvorby.

Literatura

Dempseyová A.:. Umělecké styly, školy a hnutí, Nakladatelství Slovart, 2002. Zrzavý, J.:. Anatomie pro výtvarníky. SPN Praha 1957. Lukeš, Z.:. Architektura 20. století, vydala Správa Pražského hradu a DaDa, 2001. Vittlich, P.:. České sochařství ve 20. století. SNP Praha 1978. Stadler, W.:. Dějiny sochařství. REBO Production Praha 1996. Zhoř, J.:. Hledání tvaru. MF Praha 1967. Kolíbal, S.:. Kresby, sochy, komentáře, vydalo Egon Schiele Art Centrum Český Krumlov, 2003. Volavková - Skořepová, Z.:. Myšlenky moderních sochařů. Obelisk Praha 1971. Volavka, V.:. O soše. 1.-3.díl. SNKLHU Praha 1959. Preclík, V.:. Paměť sochařského portrétu. Praha 2003. Zhoř, J.:. Proměny soudobého výtvarného umění, SPN Praha, 1992. Štech, V.V.:. Rozprava o reliéfu. NČVU Praha1958. Šedý, V.:. Sochařské řemeslo, základ sochařského umění. SNKLHU Praha 1953. Thiele, C.:. Sochařství. Brno 2004. Baleka, J.:. Vpravo a vlevo ve výtvarném umění, Academia, 2005. Livio, M.:. Zlatý řez, Argo (Dokořán), 2006.

Požadavky

Praxe: Zvládnutí zásad budování tvaru, transformace proporčních vztahů organických forem do sochařské formy. Aplikace teoretických základů sochařské tvorby do vlastních elementárních prací v materiálu. Studenti podle individuálních dispozic doplňují a konzultacemi i studijními kresbami utvrzují potřebné dovednosti pro zvládnutí základů sochařské transformace modelu. Splní 80% docházky.Teorie: Osvojení základní odborné terminologie, schopnost aplikovat teoretické poznatky z odborné literatury při vlastní práci. Povinnost samostatného seznámení se sbírkami sochařské tvorby NG v Praze.

Garant

Věra Vejsová, akad. mal.

Vyučující

Věra Vejsová, akad. mal.