Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Užitá grafika a písmo (KVV / UGVP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / UGVP - Užitá grafika a písmo, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Seznámení s historií písma obecně , materiály a pomůcky pro kaligrafii, literatura2. Jednoduchá římská kapitálka, historie, způsob psaní3. Nácvik psaní jednoduché římské kapitálky s důrazem na dukt a rozpaly písma4. Samostatná kompozice textu na určený formát5. Historie kancelářské italiky, odlišnosti kurzivního písma, způsoby linkování6. Psaní kancelářské italiky podle Menharta7. Cvičení ve psaní různých typů textu8. Samostatná práce na využití psaného textu v řešení užité grafiky9. Historie zvláštnosti a způsob psaní gotické textury10. Nácvik psaní gotické textury11. Kompozice textu na určený formát12. Zadání seminární práce, historie a způsob psaní secesního písma13. Vyhodnocení práce, klasifikace

Získané způsobilosti

Teorie: orientace v historii a vývoji písmaPraxe: zvládnutí minimálně tří stylů písma, využitelných pro další školskou praxi.

Literatura

Český plakát - katalog uměleckoprůmyslového muzea. Kern, H. Ein Schriftkurs an der Akademie B. K. München. Muzika, F. Krásné písmo I, II. Časopis. Umění a řemesla.

Požadavky

Naučit se psát různé styly písma, schopnost je aplikovat v grafických a obecně výtvarných zadáních.

Garant

Mgr. Josef Lorenc

Vyučující

Mgr. Josef LorencPhDr. Aleš Pospíšil, Ph.D.