Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z dějin umění II (KVV / VKDU2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / VKDU2 - Vybrané kapitoly z dějin umění II, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy:1) Prehistorická kultura barbarských národů za hranicemi římské civilisace2 ) Stěhování národů, konstituce barbarských států západní Evropy a jejich nové umělecké a kulturní projevy3) Vrcholná a pozdní etapa starokřesťanské kultury a pád západní části Římské říše4) Byzantské umění I.zlatého věku a jeho antické kořeny a do středověku mířící perspektivy5) Vývoj umění a kultury barbarských států v západní Evropě - specifické rysy vizigótského, iroskotského,franckého a langobardského prostředí6) Renovatio imperii a imitatio imperii - od Langobardů po Karolínskou renesanci7) Vývoj střední Evropy od zániku Hunů do příchodu Slovanů a staroslovanská kultura a umění8) Od Sáma po velkomoravskou civilisaci a její vývoj v kontextu s karolínskou a byzantskou kulturou9) Byzantské umění II.zlatého věku - vývoj od makedonské renesance ke komnénovskému klasicismu10) Předrománské umění 10.století - ottónská renesance a reforma církve11) Předrománské umění 10.století - specifická situace v západní Evropě12) Předrománské umění 10.století - specifická situace našich zemí13) Kulturní a civilisační zlom kolem r. 1000

Získané způsobilosti

Orientace ve vývoji umění a civilizace od pravěku, přes starověk až po počátky středověku v souvislosti s jeho barbarskými pravěkými i antickými kořeny. Základní schopnost stylové a ikonografické atribuce a datace děl od pravěku po starověk se základním porozuměním historickému kontextu jejich vzniku.

Literatura

Pijoan, J.:. Dějiny umění I. - III. Praha 2001. Groslier, B.P.:. Světové dějiny umění: malířství, sochařství, architektura, užité umění. Praha 2004. "Umění světa" Antické umění. Praha 1972. "Umění světa" Pravěk a umění přírodních národů. Praha 1974. "Umění světa" Starokřesťanské a byzantské umění. Praha 1976. "Umění světa" Starověké kultury předního východu. Praha 1975.

Požadavky

Zkouška prověří základní schopnost stylové a ikonografické atribuce a datace děl se základním porozuměním historickému kontextu jejich vzniku a vývojovým změnám ve sledovaném časovém období (od pravěku po počátky středověku až po antikisující karolínskou a ottónskou renesanci).

Garant

Mgr. Zuzana Skořepová

Vyučující

Mgr. Zuzana Skořepová