Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z dějin umění III (KVV / VKDU3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / VKDU3 - Vybrané kapitoly z dějin umění III, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tématické okruhy:1) Dědictví románského umění a civilizace v kontextu pozdně románské etapy vývoje a vzniku gotického umění2) Vývoj gotického umění a civilizace ve Francii 12. a 13. století3) Šíření gotického umění do zemí záalpské Evropy ve 13. století4) Civilizace a umění poklasické gotiky ve Francii a západní Evropě a její vývoj ve 14. století5) Byzantské umění III. zlatého věku a význam palaiologovské renesance pro vývoj civilizace a umění v Itálii, v západní a střední Evropě6) Specifika italské kultury a umění 13. století7) Vrcholné období italské gotiky 14. století a její význam pro dobové umění v Záalpí i vznik italské renesance8) Počátky gotického umění v Čechách v kontextu civilizace a kultury posledních Přemyslovců9) Počátky lucemburské gotiky v kontextu evropského vývoje10-11) Doba Karla IV. a význam umění našich zemí pro vývoj evropské civilizace12) Civilizace a umění doby Václava IV. v kontextu mezinárodního gotického stylu kolem r. 140013) Přínos civilizace a umění vrcholného středověku a význam husitství pro naše země a evropskou reformaci

Získané způsobilosti

Orientace ve vývoji umění a civilizace středověku a renesance. Základní schopnost stylové a ikonografické atribuce a datace děl ze středověku a renesance se základním porozuměním historickému kontextu jejich vzniku.

Literatura

Chadraba, R.(ed). Dějiny českého výtvarného umění I/1-2. Praha 1984 (21-060-84/01). Pijoan, J. Dějiny umění III. - V. Praha 2001 (09/03.01.501.89). Martindale, A. Gotic art, London 1994. ISBN 0-500-20058-0. Gombrich, E. H. Příběh umění. Praha 1992. ISBN 80-207-0416-7. Groslier, B.P. Světové dějiny umění: malířství, sochařství, architektura, užité umění. Praha 2004. Huyghe, R. Umění světa" Románské umění a gotika. Praha 1976.

Požadavky

Zápočet prověří základní schopnost stylové a ikonografické atribuce a datace děl se základním porozuměním historickému kontextu jejich vzniku a vývojovým změnám ve sledovaném časovém období (od vrcholného středověku po vznik italské renesance), ale v kontextu s předešlými etapami vývoje.

Garant

Mgr. Zuzana Skořepová

Vyučující

Mgr. Zuzana Skořepová