Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z dějin umění II (KVV / VKDZ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / VKDZ2 - Vybrané kapitoly z dějin umění II, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tématické okruhy:1) Vrchol starokřesťanské civilizace a počátky stěhování národů2) Byzantské umění I. zlatého věku a obrazoborecká krize - její důsledky pro celoevropský vývoj umění3) Civilizace a umění barbarských států, počátky slovanské kultury a příchod Slovanů do našich zemí4) Zdroje, vývoj a význam karolínské renesance5) Civilizace a umění Velké Moravy - její dědictví6) Byzantské umění II. zlatého věku a jeho přínos pro vývoj civilizace západní a střední Evropy7) Umění a civilizace ottonské renesance a její význam pro vrcholný středověk8) Počátky křesťanské civilizace v Čechách a umění našich zemí 10. století9) Vznik civilizace vrcholného středověku a její kulturně historický kontext v západní a střední Evropě10) Císařské umění sálské renesance a jeho dědictví11) Vznik a vrchol románského umění v západní Evropě12) Vznik a vrchol románského umění v Itálii13) Románské umění v Čechách 11. a 12. století v kontextu s ostatními evropskými zeměmi

Získané způsobilosti

Orientace ve vývoji umění a civilizace od pravěku, přes starověk až po počátky středověku v souvislosti s jeho barbarskými pravěkými i antickými kořeny. Základní schopnost stylové a ikonografické atribuce a datace děl od pravěku po starověk se základním porozuměním historickému kontextu jejich vzniku.

Literatura

"Umění světa". Antické umění. Strong, D.:. Antické umění, Praha 1972. Chadraba, R.(ed):. Dějiny českého výtvarného umění I/1-2. Praha 1984 ISBN 21-060-84-01. José Pijoan. Dějiny umění I. - III. Pijoan, J.:. Dějiny umění I.-III. Praha 2001. ISBN 09-03.01-502-88. Beckwith, J.:. Early Medieval Art, London 1992. ISBN 0-500-20019-X. "Umění světa". Pravěk a umění přírodních národů. Gombrich, E. Příběh umění. Praha, 1994. "Umění světa". Starokřesťanské a byzantské umění. "Umění světa". Starověké kultury předního východu. Groslier, B.P.:. Světové dějiny umění: malířství, sochařství, architektura, užité umění. Praha 2004. Huyghe, R. (ed.):. "Umění světa" Románské umění a gotika. Praha 1976.

Požadavky

Přehled od pravěku, přes předrománské umění a počátky románského.

Garant

Mgr. Zuzana Skořepová

Vyučující

Mgr. Zuzana Skořepová