Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z dějin umění V (KVV / VKDZ5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / VKDZ5 - Vybrané kapitoly z dějin umění V, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Kořeny osvícenské civilizace klasicismus 18.století, francouzská revoluce adruhá generace osvícenců2) Od empíru k romantismu a nástupu realismu3) Kultura a umění Francie Napoleona III.4) Impresionismus a postimpresionismus5) Vývoj české kultury a umění od poloviny 18.století k polovině 19.století6) Generace umělců Národního divadla7) Secese8) Vývoj moderního umění do první světové války9) Moderní umění v našich zemích do první světové války10) Válečné umění a meziválečná avantgarda11) Fašistický naturalismus, socialistický realismus a umění totalitních států12) Vývoj umění po druhé světové válce - základní orientace13) Postmoderní a současné umění - základní orientace

Získané způsobilosti

Orientace ve vývoji umění a civilizace od osvícenství do 20.století. Základní schopnost stylové a ikonografické atribuce a datace děl od 18. do 20.století se základním porozuměním historickému kontextu jejich vzniku.

Literatura

Dějiny českého výtvarného umění III. (1/2), IV. (1/2). Praha 1985-2003. Pijoan, J.:. Dějiny umění VII. - XI. Praha 2001. Gombrich, E.:. Příběh umění. Praha 2000. "Umění světa" Barok a rokoko. Praha 1978. "Umění světa" 19. a 20. století. Praha 1978.

Požadavky

Zkouška prověří základní schopnost stylové a ikonografické atribuce a datace děl se základním porozuměním historickému kontextu jejich vzniku a vývojovým změnám ve sledovaném časovém období (od 18. století po současnost), ale v kontextu s předešlými etapami vývoje.

Garant

Mgr. Zuzana Skořepová

Vyučující

Mgr. Zuzana Skořepová