Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Večerní kreslení (KVV / VKR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVV / VKR - Večerní kreslení, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Stavba skeletu a plastika lidského těla. Povšechné členění a typologie.2. Symetrie lidského těla. Základní roviny a směry.3. Proporce lidského těla (kánony). Obecné proporční odchylnosti dle pohlaví.4. Dílčí studie figury. Konstrukce a plastika hlavy. Povšechná typologie.5. Dílčí studie plastiky trupu hrudní a zádové části.6. Dílčí studie horní končetiny a ruky. Konstrukce, plastika a způsoby pohybu.7. Dílčí studie plastiky pánve, kyčle a dolní končetiny.8. Stojící postava. Vyváženost figury podle osy - klasický kontrapost.9. Stojící postava s oporou a s břemenem.10. Sedící postava s oporou (bez opory). Půlakt.11. Ležící figura. Perspektivní (výtvarné) zkratky.12. Plastické projevy změn podmíněných věkem člověka.13. Plastické projevy změn podmíněných zdravotním stavem člověka.14. Akt jako klasická inspirace výtvarné tvorby. Dobová a současná představa.

Získané způsobilosti

Absolvent bude seznámen s plastikou skeletu a svalového systému, typologií a ostatními specifiky lidské figury. Praktické ověření dílčích poznatků bude sloužit jako podklad figurální tvorby absolventa.

Literatura

Zrzavý, J. Anatomie pro výtvarníky. Avicenum, Praha. 1977.

Požadavky

Základní znalost anatomie lidského těla.

Garant

Roman Kubička, akad. mal.

Vyučující

Roman Kubička, akad. mal.