Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Adek.poh.režimy pro osoby se zvl.potřeb. (KZV / APRN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZV / APRN - Adek.poh.režimy pro osoby se zvl.potřeb., Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem "pohybová nedostatečnost" a "hypokinéza" a bio - psycho - sociální konsekvence. Složky edukačního procesu v oblasti podpory zdraví člověka. Edukátor. Edukant. Facilitace, akceptace, empatie.2. Edukační prostředí. Edukační obsah. Zdraví - integrační model. Vymezení pojmu "adekvátní pohybová aktivita", "adekvátní pohybový režim".3. Výchova jako intencionální proces. Vychovatelství a pohybový režim, pohybová aktivnost v preadolescentním a adolescentním věku. Význam emancipace a autoregulace vychovávaného jedince.4. Vytváření podmínek pro osobnostní rozvoj člověka na základě jeho individuálních potřeb - formy, koncepce, realizace, efekty. Cíle edukace ke zdraví a faktory ekonomické, faktory morální, faktory humanistické (kulturní). Optimalizace cílů.5. Analýza obsahu edukace, edukační jednotka v adekvátním pohybovém režimu.6. Psychodidaktika ve výchově ke zdraví. Podmínky a edukační klima. Zásada 5 P. Didaktické řídící styly.7. Integrační jógový trénink a výcvik v adekvátních pohybových aktivitách. Sebepojetí a sebeúcta ve vztahu k výchově ke zdraví.8. Adekvátní pohybový režim jako účinný model v řešení nadváhy a obezity.9. Adekvátní pohybový režim jako účinný model v řešení diabetu I. a II. typu.10. Adekvátní pohybový režim jako účinný model v řešení kardio potíží a chorob mládeže.11. Adekvátní pohybový režim jako účinný model v řešení kuřáctví, konzumace alkoholu.12. Adekvátní pohybový režim jako účinný model v řešení konzumace drog a závislosti v gamblingu. Normativní a preskriptivní účelovost. Diskuse k normám.13. Adekvátní pohybový režim jako účinný model v řešení resocializace mladistvých. Problematika juvenilní delikvence. Formování postojů. Mechanizmy sociálního učení a výchova ke zdraví. Sebevýchova.14. Hodnocení. Hodnotící normy. Hodnocení verbální a neverbální.

Získané způsobilosti

pedagogická podpora adekvátního pohybového režimu u specifické populace

Literatura

KREJČÍ, M.:. Adequate movement regime and bio-psycho-social determinants of active life style. Č. Budějovice: JU, 2010. ISBN 978-80-7394-239-7. KREJČÍ, M.:. Factors of Self-control and Self-Esteem in Overweight Reduction. Č. Budějovice: JU, 2008. KREJČÍ, M.:. Hodnota a podpora zdraví. In Výchova ke zdravému životnímu stylu. Plzeň: Fraus, 2010. ISBN 978-80-7238-930-8. KREJČÍ, M.:. Krok k výchově, krok ke zdraví. I. díl Výchova ke zdraví a prevence obezity. Č. Budějovice: JU, 2007. SCHUSTER, J.:. Krok k výchově, krok ke zdraví. III. díl Úprava stravovacích návyků v prevenci nadváhy a obezity na ZŠ a adekvátní pohybové aktivity. Č. Budějovice: JU, 2007. KREJČÍ, M.:. Optimalizace denního režimu žáků mladšího školního věku. Č. Budějovice: INCA, 1999. FRÖMEL, K., NOVOSAD, J. & SVOZIL, Z.:. Pohybová aktivita a sportovní zájmy mládeže. Olomouc: Fakulta tělesné kultury, 1999. BÄUMELTOVÁ, M. & KREJČÍ, M.:. Pojď si s námi hrát a cvičit. Č. Budějovice: KHS, 1999. BÄUMELTOVÁ, M. & KREJČÍ, M.:. Rodiče, pojďte si s námi hrát a cvičit. Č. Budějovice: KHS, 1999. BÄUMELTOVÁ, M. & KREJČÍ, M.:. Sedím, sedíš, sedíme. Č. Budějovice: KHS, 1999. MUŽÍK, V. & KREJČÍ, M.:. Tělesná výchova a zdraví. Olomouc: Hanex, 1997. KREJČÍ, M.:. Výchova ke zdraví - strategie výuky duševní hygieny ve škole. Č. Budějovice: JU, 2011. STUCHLÍKOVÁ, I., PROKEŠOVÁ, L., KREJČÍ, M., MAZEHÓOVÁ, Y., KOUŘILOVÁ, J.:. Zvládání emočních problémů školáků. Praha: Portál 2005.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce a seminářích. Zpracování semestrální práce na téma Návrh adekvátního pohybového režimu pro vybrané jedince se specifickými potřebami. Úspěšné absolvování zkoušky.

Garant

Mgr. Jan SCHUSTER, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan SCHUSTER, Ph.D.