Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Arteterapie (KZV / ARTU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZV / ARTU - Arteterapie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úvod do arteterapie. Začlenění arteterapie v systému psychoterapie.- Formy a metody arteterapie.- Umělecká činnost ve skupinové práci. Skupinová arteterapie.Možnosti a využití.- Skupinová dynamika. Sebeuvědomění ve skupině.- Skupinová práce v sociální praxi.- Kooperativní aktivity. Komunikace a arteterapie.- Vizualizace a využití pro zdraví. Relaxace a tvořivá vizualizace.- Barevná symbolika. Využití v arteterapii.- Metody arteterapie. Imaginace. Řízená imaginace.- Mandaly. Tvorba mandal a koncentrace, vhled, sebevyjádření.- Objevování paralel obecných symbolických významů a symbolickýchvýznamů obsažených ve výtvarném artefaktu.- Tvořivostní techniky, brainstorming.- Vývoj výtvarného projevu a možnosti jeho ovlivňování.- Diagnostické možnosti v arteterapii.- Arteterapie s dětmi.- Specifické možnosti arteterapie v oblasti pomáhajících profesí.- Arteterapie a haptické zážitky.- Prohlubování zkušeností v rámci arteterapie prostřednictvím vlastníhoprožitku při tvorbě.- Možnosti interpretace artefaktu. Kompozice artefaktu.- Sebepoznání prostřednictvím výtvarného projevu.

Získané způsobilosti

Znalost základních forem a metod, orientace v oboru. Specifické možnosti arteterapie a uplatnění znalostí v praxi.

Literatura

Caseová, C., Dalleyová, T.:. Arteterapie s dětmi. Praha, Portál 1995. UŽDIL, J.:. Čáry, klikyháky, paňáci a auta. Praha: SPN, 2002. DAVIDO, R.:. Kresba jako nástroj poznání dítěte. Praha: Portál, 2001. Babyrádová, H.:. Symbol v dětském výtvarném projevu. Brno, PF MU 1999. JEBAVÁ, J.:. Úvod do arteterapie. Praha: Karolinum, 1997. READ, H.:. Výchova uměním. Praha: Odeon, 1967. Baleka, J.:. Výtvarné umění. Praha, Academia 1997. ŠICKOVÁ - FABRICI, J.:. Základy arteterapie. Praha: Portál, 2002. KRATOCHVÍL, S.:. Základy psychoterapie. Praha: Portál, 1997.

Požadavky

Seminář je koncipován jako zážitkový, částečně je založen na vlastní výtvarné práci studentů / podmínkou však nejsou vlastní výtvarné předpoklady.Výtvarné pomůcky - pastelky, akvarely atd.

Garant

PaedDr. Eva Kovačová