Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika výchovy ke zdraví pro vychov. (KZV / DIVNK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZV / DIVNK - Didaktika výchovy ke zdraví pro vychov., Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Osvojení základů didaktiky výchovy ke zdraví se zřetelem k vychovatelství v různých věkových periodách člověka. Ontogenetické- fyziologicko - psychologické zvláštnosti vzhledem k výchově ke zdraví.2. Kurikulární východiska pro profesi vychovatele se zaměřením na výchovu ke zdraví.3. Odborná a metodická individuální práce a práce se skupinou. Didaktické organizační formy.4. Integrace konkrétních postupů a metod ve výchově ke zdraví.5. Aktivizující metody výuky ve výchově ke zdraví.6. Didaktické a psychologické hry.7. Problémové vyučování. Dramatická výchova.8. Procesuální prostředky pro výchovu ke zdraví.9. Učební pomůcky. Dostupné zdroje informací.10. Diagnostika vědomostí a dovedností.11. Evaluace evropského a národního programu "Zdraví 21."12. Metodika vymezování dílčích výukových cílů, volba vhodných forem a metod výuky. Seznamují se s a učebními pomůckami.13. Motivace ke zdraví ve vychovatelské profesi (stanovení evaluačních kriterií).Semináře:1. Metodika workshopů.2. Zpracování designu vlastního projektu studenty.3. Koncepční participace na regionálních strategiích programu Zdraví 21.4. Pojem "didakté" a "didaskain". Složky edukačního procesu v oblasti podpory zdraví člověka.5. Filozofie edukace ke zdraví - povaha, cíle a prostředky. Smysl a účelovost edukace ke zdraví.6. Řízení a kontrola edukace.7. Didaktické zásady a principy.8. Efektivita a efekty edukace ke zdraví. Efekty krátkodobé a dlouhodobé.9. Etika a výchova ke zdraví. Rozvoj duchovního zdraví dítěte. Waldorfská pedagogika.10. Indukce a dedukce.11. Aktivizující metody ve výuce k výchově ke zdraví12. Organizační formy didaktického procesu - frontální, skupinové, individuální.13. Prevence. Interkulturní rozdíly. Sociálně-kulturní aspekty. Hodnoty, postoje a předsudky.14. Test.

Získané způsobilosti

Didaktické kompetence ve vychovatelské profesi.

Literatura

KREJČÍ, M.:. Adequate movement regime and bio-psycho-social determinants of active life style. Č. Budějovice: JU, 2010. ISBN 978-80-7394-239-7. KREJČÍ, M.:. Factors of Self-control and Self-Esteem in Overweight Reduction. Č. Budějovice: JU, 2008. KREJČÍ, M.:. Hodnota a podpora zdraví. In Výchova ke zdravému životnímu stylu. Plzeň: Fraus, 2010. ISBN 978-80-7238-930-8. KREJČÍ, M.:. Krok k výchově, krok ke zdraví. I. díl Výchova ke zdraví a prevence obezity. Č. Budějovice: JU, 2007. SCHUSTER, J.:. Krok k výchově, krok ke zdraví. III. díl Úprava stravovacích návyků v prevenci nadváhy a obezity na ZŠ a adekvátní pohybové aktivity. Č. Budějovice: JU, 2007. KREJČÍ, M.:. Optimalizace denního režimu žáků mladšího školního věku. Č. Budějovice: INCA, 1999. FRÖMEL, K., NOVOSAD, J. & SVOZIL, Z.:. Pohybová aktivita a sportovní zájmy mládeže. Olomouc: Fakulta tělesné kultury, 1999. BÄUMELTOVÁ, M. & KREJČÍ, M.:. Pojď si s námi hrát a cvičit. Č. Budějovice: KHS, 1999. BÄUMELTOVÁ, M. & KREJČÍ, M.:. Rodiče, pojďte si s námi hrát a cvičit. Č. Budějovice: KHS, 1999. BÄUMELTOVÁ, M. & KREJČÍ, M.:. Sedím, sedíš, sedíme. Č. Budějovice: KHS, 1999. MUŽÍK, V. & KREJČÍ, M.:. Tělesná výchova a zdraví. Olomouc: Hanex, 1997. KREJČÍ, M.:. Výchova ke zdraví - strategie výuky duševní hygieny ve škole. Č. Budějovice: JU, 2011. STUCHLÍKOVÁ, I., PROKEŠOVÁ, L., KREJČÍ, M., MAZEHÓOVÁ, Y., KOUŘILOVÁ, J.:. Zvládání emočních problémů školáků. Praha: Portál 2005.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce a seminářích. Zpracování semestrální práce. Úspěšné absolvování zkoušky.

Garant

MUDr. Ing. Bc. Markéta KASTNEROVÁ, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Ing. Bc. Markéta KASTNEROVÁ, Ph.D.doc. PaedDr. Emil Řepka, CSc.