Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie tělesných cvičení (KZV / FYTB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZV / FYTB - Fyziologie tělesných cvičení, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Reakce a adaptace organismu na zátěž obecně.2. Adaptace na úrovni buněčné, orgánové, na úrovni vzniku pohybových stereotypů.3. Maladaptace.4. Reakce a adaptace kardiovaskulárního a respiračního systému na zátěž.5. Reakce a adaptace pohybového systému na zátěž.6. Zdroje energie pro lidský organizmus.7. Nervové a hormonální regulace.8. Limitující faktory výkonu, spiroergometrie /VO2max/ hodnocení, význam.9. Změny vnitřního prostředí.10. Adaptace při mimořádných zevních podmínkách.11. Druhy pohybových schopností a jejich charakteristika?12. Specifika fyzické zátěže dětského věku.13. Specifika fyzické zátěže v dospělosti.14. Zápočtová hodina.Semináře:1. Měření fyziologických funkcí2. Ukázka sportovní prohlídky3. Ergometre4. Spirometrie5. Svalový test, svalové dysbalance6. Vadné držení těla, vady páteře7. Sportovní prohlídka dětí8. Chodecký test9. Step test10. Rufierova zkouška11. EKG12. Měření laktátu13. Laboratorní testy14. Testy zdatnostiPodmínky pro vykonání zkoušky: Aktivní účast na přednáškách a seminářích.

Získané způsobilosti

Znalost základních forem, metod a prostředků testování tělesné zdatnosti. Aplikace pohybové zátěže z hlediska pohlaví, věku a individuálních zvláštností.

Literatura

Havlíčková, L. a kol. Fyziologie tělesné zátěže I.-obecná část. Praha: Karolinum. 2004. Máče, M., Máčková, J. Fyziologie tělesných cvičení, Praha. 1995. Javůrek, J. Kompenzační cvičení v rámci regenerace sil mladých sportovců, Praha. 1980. Handzo, P. a kol. Tělovýchovné lekárstvo, Martin. 1988.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách a seminářích.

Garant

MUDr. Ivana Prollová

Vyučující

MUDr. Ing. Bc. Markéta KASTNEROVÁ, Ph.D.MUDr. Ivana Prollová