Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie tělesných cvičení (KZV / FYTK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZV / FYTK - Fyziologie tělesných cvičení, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:Reakce a adaptace organismu na zátěž obecně.Adaptace na úrovni buněčné, orgánové, na úrovni vzniku pohybových stereotypů.Maladaptace.Reakce a adaptace kardiovaskulárního a respiračního systému na zátěž.Reakce a adaptace pohybového systému na zátěž.Zdroje energie pro lidský organizmus.Nervové a hormonální regulace.Limitující faktory výkonu, spiroergometrie /VO2max/ hodnocení, význam.Změny vnitřního prostředí.Adaptace při mimořádných zevních podmínkách.Druhy pohybových schopností a jejich charakteristika?Specifika fyzické zátěže dětského věku.Specifika fyzické zátěže v dospělosti.Zápočtová hodina.Semináře:Měření fyziologických funkcíUkázka sportovní prohlídkyErgometreSpirometrieSvalový test, svalové dysbalanceVadné držení těla, vady páteřeSportovní prohlídka dětíChodecký testStep testRufierova zkouškaEKGMěření laktátuLaboratorní testyTesty zdatnostiPodmínky pro vykonání zkoušky: Aktivní účast na přednáškách a seminářích.

Získané způsobilosti

Znalost základních forem, metod a prostředků testování tělesné zdatnosti. Aplikace pohybové zátěže z hlediska pohlaví, věku a individuálních zvláštností.

Literatura

Havlíčková, L. a kol. Fyziologie tělesné zátěže I.-obecná část. Praha: Karolinum. 2004. Máče, M., Máčková, J. Fyziologie tělesných cvičení, Praha. 1995. Javůrek, J. Kompenzační cvičení v rámci regenerace sil mladých sportovců, Praha. 1980. Handzo, P. a kol. Tělovýchovné lekárstvo, Martin. 1988.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách a seminářích.

Garant

MUDr. Ivana Prollová

Vyučující

MUDr. Ing. Bc. Markéta KASTNEROVÁ, Ph.D.MUDr. Ivana Prollová