Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy jógových a relaxačních cvičení (KZV / JRCU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZV / JRCU - Základy jógových a relaxačních cvičení, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět poskytuje přehled základních relaxačních technik a jógových cvičení, jejich teoretické uvedení a praktický nácvik.2. Teoretické a praktické základy relaxačních cvičení.3. Stres, koncentrace pozornosti, možnosti psychické regulace tělesných funkcí, principy relaxace, u dětí školního věku.4. Význam relaxačních technik v podpoře zdraví a ve výchově ke zdraví u dětí a mládeže.5. Základní relaxační techniky.6. Bensonova relaxační technika, Jacobsonova progresivní relaxace, autogenní trénink, problematika vztahu stres - zdraví.7. Zásady uplatňované při cvičení jógy. Účinky jógových cvičení v podpoře zdraví.8. Jógové sestavy.9. Dechová cvičení a relaxační pozice.10. Plný jógový dech.11. Současné systémy jógy.12. Prezentace projektu13. Opakování.14. Zápočty

Získané způsobilosti

Znalost základních forem, metod a prostředků jógových a relaxačních technik.

Literatura

KREJČÍ, M.:. Jóga v praxi pedagoga. České Budějovice: PF JU, 1995. MAHÉŠVARANANDA, P.S.:. Jóga v denním životě. Vídeň: Universität Verlag, 2001. DOSTÁLEK, C.:. Hathajóga. Praha: Karolinum, 1996. KREJČÍ, M.:. Setkání s jógou. České Budějovice: EM Grafika, 2004. KREJČÍ, M.:. Uplatnění jógy v resocializačním procesu dětí a mládeže.České Budějovice: PF JU,1998.

Požadavky

test znalostí, jógové sestavy, aktivní účast ve výuce

Garant

Mgr. Zuzana Kornatovská, Ph.D., DiS.

Vyučující

Mgr. Zuzana Kornatovská, Ph.D., DiS.