Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Muzikoterapie (KZV / MUZU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZV / MUZU - Muzikoterapie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Semináře:1. Pojem, východiska,2. Metody muzikoterapie prostředky, cíle muzikoterapie.3. Techniky muzikoterapie.4. Vymezení cílové skupiny - specifika.5. Osobnostní profil muzikoterapeuta.6. Muzikoterapeutické hudební nástroje.7. Rytmus - úloha v muzikoterapii.8. Opakovací hodina.9. Melodie - úloha v muzikoterapii.10. Harmonie - úloha v muzikoterapii.11. Kreativita, řád, chaos.12. Terapeutický vztah.13. Mikroklima skupiny.14. Stres - relaxační cvičení. Zásady duševní hygieny.

Získané způsobilosti

Aplikace elementárních muzikoterapeutických technik.

Literatura

ŠIMANOVSKÝ, Z.:. Hry s hudbou a techniky muzikoterapie ve výchově, sociální práci a klinické praxi. Praha: Portál, 1998. LINKA, A.:. Kapitoly z muzikoterapie. Rosice u Brna: Gloria, 1997. PAYNEOVÁ, H.:. Kreativní pohyb a tanec ve výchově, sociální práci a klinické praxi. Praha: Portál, 1999. PESESCHKIAN, N.:. Příběhy jako klíč k dětské duši. Praha: Portál, 1999. ČAČKA,O. a kol.:. Psychologie imaginativní výchovy a vzdělávání s příklady aplikace. Brno. Doplněk, 1999. KULKA, J.:. Psychologie umění. Praha: Portál, 1990. ČAČKA,O.:. Psychologie vrstev duševního dění osobnosti a jejich autodiagnostika. Brno: Doplněk, 2002. POKORNÁ, V.:. Teorie a náprava vývojových poruch učení a chování. Praha: Portál, 2001. PIPEKOVÁ J., VÍTKOVÁ, M.:. Terapie ve speciálně pedagogické péči. Brno: Paido, 2000. POKORNÁ, P.:. Úvod do muzikoterapie. Praha: UK, 1982. MATĚJOVÁ, Z.:. Základy teórie a praxe muzikoterapie. Bratislava: UK, 1991. MASTNAK,W.:. Zmysly - umenia - život. Prešov: Matúš music, 1994.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, semestrální práce z oblasti muzikoterapie.

Garant

Mgr. Marie Beníčková, Ph.D.