Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Návykové chování a závislost (KZV / NZU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZV / NZU - Návykové chování a závislost, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecná charakteristika závislostí, rozdělení závislostí, prevence závislostí.2. Závislost na alkoholu, kouření - závislost na nikotinu.3. Chytré drogy, zneužívání látek nevyvolávajících závislost, závislost na lécích.4. Kanabinoidy, opioidy, stimulancia, halucinogeny a organická rozpouštědla.5. Specifika působení návykových látek u dětí a mladistvých, léčba závislostí.6. Závislosti podle způsobu chování (workoholismus, závislost na sexu, na nakupování, na hráčství a sázkařství, na cvičení..).7. Závislost na jídle, malnutrice, obezita, poruchy vnímání svého těla.8. Závislost na elektronických médiích (počítače, televize, mobil, internet) virtuální drogy.9. Sociálně - patologické jevy, možnosti jejich prevence a nápravy pedagogickými prostředky. Třída jako sociální skupina, možnosti diagnostiky a úpravy neformálních vztahů ve třídě jako malé sociální skupině.10. Šikana a extrémní projevy agrese vůči žákům i učitelům (kyberšikana; rasismus, xenofobie, vandalismus, sprejerství), extremismus.11. Záškoláctví a pozdní příchody, nekázeň, lhaní.12. Týrání dětí syndrom týraného dítěte, domácí násilí na dětech.13. Sexuální zneužívání dětí, kriminalita mládeže a její prevence.14. Závěrečný písemný test.

Získané způsobilosti

Způsobilost intencionální prevence návykového chování a závislostí ve školním věku.

Literatura

MARTÍNEK, Z. Agresivita a kriminalita školní mládeže. Praha: Grada, 2009. KOLIBÁŠ, E., NOVOTNÝ, V.:. Alkohol - drogy - závislosti: psychické poruchy spojené s užíváním návykových látok. Bratislava: Vydavatelstvo UK, 2007. SOVINOVÁ, H. A KOL.:. Alkohol a úrazy. Praha: SZÚ, 2002. NEŠPOR, K.:. Alkohol, drogy a vaše děti: jak problémům předcházet, jak je včas rozpoznat a jak je zvládat. Praha: Fit-in, 2003. ILLES, T.:. Děti a drogy: fakta, informace, prevence. Praha: ISV, 2002. GOODYER, P.:. Drogy + teenager. Praha: Slovanský dům, 2001. KALINA, K. A KOL.:. Drogy a drogové závislosti: mezioborový přístup 1. Praha: Úřad vlády České republiky, 2003. BRADÁČOVÁ, L.:. Drogy a kriminalita. Praha: UK, 2001. NEŠPOR, K.:. Návykové chování a závislost. Praha: Portál , 2007. VAŠUTOVÁ, M. Pedagogické a psychologické problémy dospívání. Ostrava: Ostravská univerzita, 2005. VONDRKA, J.:. Smrt jménem závislost. Praha: Portál, 2004. KLENEROVÁ, V., HYNIE, S.:. Závislost na návykových látkách. Praha: MŠMT ČR : 1. LF UK, 2002.

Požadavky

aktivní účast, písemná zkouška, seminární práce

Garant

doc. PaedDr. Vladislav Kukačka, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Vladislav Kukačka, Ph.D.