Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikované pohyb.aktiv. pro postižené II (KZV / POSK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZV / POSK2 - Aplikované pohyb.aktiv. pro postižené II, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:Zdraví, nemoc, poškození, postižení.Současná terminologie dle WHO. Vymezení pojmu zdravotní postižení.Integrace a inkluze osob s postižením.Práva osob s postižením (příklady mezinárodních i národních dokumentů).Význam pohybu a pohybových aktivit. Vhodné druhy pohybových aktivit.Vzdělávání osob s postižením.Sport jako významný socializační prvek.Mezinárodní a národní sportovní organizace pro jednotlivé typy postižení. Mezinárodní soutěže, pravidla.Komunikace a její význam v životě osob s handicapem.Ukázka Halliwickovy metody.Ukázka hudebně-rytmického intervenčního programu.Ukázka programu pro nácvik základních atletických dovedností.Teoretická příprava sportovně-kulturní akce pro osoby s postižením a jejich intaktní přátele "Spolu to dokážeme".Opakovací hodina.Semináře:Návštěva sportovního centra pro postižené.Navázání kontaktů s personálem i klienty.Návštěva Základní školy speciální.Náslechová praxe v hodině TV.Návštěva klinického pracoviště "Empatie.Seznámení odborného personálu i klientů s intervenčním pohybovým programem.Praktická aplikace intervenčního pohybového programu.Praktický nácvik Halliwickovy metody bez klientely.Halliwickova plavecká metoda s klienty.Halliwickova plavecká metoda s klienty.Psychmotorická cvičení.Hry pro jinak zrakově disponované a pro klienty s postižením sluchu.Hry pro klienty s mentálním postižením a obtížně vychovatelné.Sportovně-kulturní akce "Spolu to dokážeme".

Získané způsobilosti

Představení cílených pohybových aktivit u osob s postižením. Intervenční pohybový program. Sport osob s postižením (letní a zimní sporty). Znalost sportovních organizací pro osoby s postižením v ČR a v zahraničí.

Literatura

Říčan, P., Krejčířová, D. :. Dětská klinická psychologie. Praha:Grada Publishing, 1995. Válková, H. :. Socializace mentálně postižených prostřednictvím pohybových aktivit. Olomouc: FTK UP, 2000. Kábele, F. TV mládeže vyžadující zvláštní péči, SPN, Praha. 1988. Kvapilík, J., Černá, M. :. Zdravý způsob života mentálně postižených. Praha: Avicenum ,1990. VÁLKOVÁ, H., VUTE, R.:. Adapted Physical Activities in Central Europe. Olomouc: Palacký university 1998. Winnick, J. P. Adapted Physical Education and Sport, Human Kinetics. 1992. DePauw, K. P., Gavron, S. J. Disability and Sport Human Kinetics. 1995. Janečka, Z. :. Motor competence of 7-10 year old children with visual disabilities. Acta Univ. Palacki, Olomouc. Gymn., 29 (2), 47-53.

Požadavky

Aktivní účast. Vedení edukační jednotky. Orientace v programu RUST.

Garant

Mgr. Zuzana Kornatovská, Ph.D., DiS.

Vyučující

Mgr. Zuzana Kornatovská, Ph.D., DiS.