Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Potraviny a jejich význam pro zdraví (KZV / PPZB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZV / PPZB - Potraviny a jejich význam pro zdraví, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zpracování a výroba potravin v historickém vývoji. Potravinářské obory a odvětví současnosti. Klasifikace a označování potravin.2. Potravinové suroviny, vlivy působící na jejich jakost. Kontrola jakosti.3. Potravinářské provozy a prodejny, hygienické vybavení a sanitační systémy.4. Základní technologické procesy a jejich vliv na jakost potravin. Šetrné technologie.5. Složení základních druhů potravin. Požadavky na jakost a zdravotní nezávadnost. Kontaminace.6. Proteiny v potravinách a jejich změny v technologických procesech.7. Sacharidy v potravinách. Kariogenní a akariogenní cukry. Náhradní sladidla.8. Tuky v potravinách. hypercholesterolemické mastné kyseliny. Aterogenní index tukových výrobků. Fortifikace potravin mastnými kyselinami řady n-3 a CLA.9. Minerální látky a biokatalyzátory v potravinách. Fortifikace potravin. Potravinové doplňky.10. Aditivní látky v potravinách. Funkce a značení jejich jednotlivých skupin. Zdravotní rizika a regulace používání aditiv.11. Mikroorganizmy v potravinách. Požadavky na mikrobiologickou jakoust potravin a její konrola. Probiotické bakterie a probiotika v potravinách. Balení a skladování potravin.12. Potraviny živočišného původu. Přehled hlavních druhů výrobků z mléka, masa, vajec, ryb a medu a jejich významné vlastnosti.13. Potraviny rostlinného původu. Přehled hlavních druhů a skupin výrobků z obilovin, luštěnin, olejnin, ovoce, zeleniny, brambor, kakaa, čaje a jejich významné vlastnosti.14. Řízení a zabezpečování jakosti potravin. Aplikace systému HACCP a norem ISO řady 9000.

Získané způsobilosti

Schopnost rozeznávat kvalitu potravin z hlediska podpory zdraví.

Literatura

Pešek, M. Hodnocení jakosti, zpracování a zbožíznalství živočišných produktů. Část I a II. České Budějovice: Jihočeská univerzita 1997. České Budějovice, JU ZF, 1997. Steinhauser, L. et al.:. Hygiena a technologie masa. Brno: Last 1995. Velíšek, J. et al.:. Chemie potravin. Část I-III. Tábor: Ossis 1999. Pešek, M. et al.:. Potravinářské zbožíznalství. České Budějovice: JU 2000. Kučerová, J.:. Technologie cereálií. Brno: MZLU 2004. Kadlec, P. et al.:. Technologie potravin. Část I-II. Praha: VŠCHT 2002.

Požadavky

Osvojení znalostí o vlastnostech potravin, potřebných pro praxi pracovníků v organizacích, zabývajících se výživovou politikou, hygienou a výchovou ke správné výživě.

Garant

prof. Ing. Milan Pešek, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Milan Pešek, CSc.