Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychohygiena a regulace emocí (KZV / PREN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZV / PREN - Psychohygiena a regulace emocí, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška:1. Duševní zdraví a faktory ho ovlivňující.2. Odborná terminologie k dané problematice.3. Režim práce a odpočinku, únava.4. Člověk v sociálních vztazích.5. Optimalizace výživy.6. Fyziologické, kognitivní a behaviorální aspekty emocí.7. Komunikace a mezilidské vztahy8. Uspokojování základních psychických potřeb, emoce.9. Dynamika emocí.10. Možnosti kontroly a regulace emocí.11. Zvládání nepříjemných emočních stavů.12. Stres13. Stresory14. Diskuze k dané problematiceSeminář:1. Způsoby vyrovnávání se stresem.2. Krize v životě člověka.3. Smysl života.4. Smysl života.5. Rozpoznávání emocí druhých lidí, vhodné reakce na emoční signály.6. Diskuze.7. Prezentování seminárních prací.8. Prezentování seminárních prací.9. Prezentování seminárních prací.10. Diskuze11. Praktická ukázka zvládání stresových situací12. Praktická ukázka zvládání stresových situací13. Praktická ukázka zvládání stresových situací14. Odevzdání seminárních prací

Získané způsobilosti

vybavit studenty znalostmi a dovednostmi potřebnými pro posilování duševního zdraví a efektivní regulaci emocí při práci s lidmi

Literatura

FRANKL, V. E.:. Člověk hledá smysl. Praha: Psychoanalytické nakladatelství, 1994. BEDRNOVÁ, E.:. Duševní hygiena a sebeřízení. Fortuna, Praha: 1999. GOLEMAN, D.:. Emoční inteligence. Praha: Columbus, 1995. Eis, Z.:. Krize všedního dne. Praha, Grada 1994. VODÁČKOVÁ, D. a kol.:. Krizová intervence. Krize v životě člověka. Formy krizové pomoci a služeb. Praha: Portál, 2002. CZIKSENMIHALYJ, M.:. O štěstí a smyslu života. Můžeme ovládat své prožitky a ovlivňovat jejich kvalitu? Praha: Lidové nakladatelství, 1996. STUCHLÍKOVÁ, I.:. Základy psychologie emocí. Praha: Portál, 2002.

Požadavky

Práce na PC, připojení k internetu.Vybraná témata jsou předmětem konzultací, které mají charakter u tutoriálu. Tzv. řízené samostudium, včetně přípravy na konzultace - tutoriály (student je metodicky veden vyučujícím). Studijní literatura: viz literatura uvedená níže.

Garant

prof. PaedDr. Iva Stuchlíková, CSc.

Vyučující

Mgr. Zdeňka BAJGAROVÁprof. PaedDr. Iva Stuchlíková, CSc.