Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aktuální problémy výchovně vzděl. praxe (KZV / PVPB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZV / PVPB - Aktuální problémy výchovně vzděl. praxe, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky a semináře:1. Životní styl mládeže, pozitivní a negativní aspekty životního stylu současné doby,2. Sociálně - patologické jevy, možnosti jejich prevence a nápravy pedagogickými prostředky,3. Negativní návyky a závislosti - alkoholismus, kouření,4. Chování pod vlivem návykových látek - drogová závislost (kanabinoidy, stimulační drogy, opioidy, halucinogeny, organická rozpouštědla),5. Patologické návyky a závislosti podle způsobu chování (patologické hráčství a sázkařství) závislost na sexu, na práci - workoholismus, patologické nakupování, závislost na cvičení,6. Závislost na elektronických médiích (počítače, televize, video, mobilní telefony);7. Šikana a extrémní projevy agrese vůči žákům i učitelům (kyberšikana; rasismus, xenofobie, vandalismus, sprejerství), extremismus, nebezpečí vlivu sekt a náboženských skupin,8. Záškoláctví a pozdní příchody, nekázeň, lhaní,9. Poruchy vnímání vlastního těla, poruchy příjmu stravy,10. Autorita učitele a nekázeň žáků jako přetrvávající problémy výchovy a vzdělávání. Nové, netradiční možnosti řešení nekázně žáků v kontextu humanizace výchovně vzdělávacího procesu a kooperativní výchovy (vyrušování, podvádění, nekázeň),11. Problematika hodnotové orientace žáků a možnosti jejího pozitivního formování. Faktory působící na utváření hodnotového žebříčku,12. Využití volného času. Formy aktivit volného času, volnočasové aktivity sportovního a nesportovního charakteru.13. Některé psychické problémy a poruchy adaptace u dětí školního věku. (Deprivační syndrom a syndrom nepozornosti a hyperaktivity. Poruchy adaptace neurotické dítě),14. Písemná zkouška.

Získané způsobilosti

Zvládnutí problematiky vzdělávání

Literatura

MARTÍNEK, Z. Agresivita a kriminalita školní mládeže. Praha: Grada, 2009. SOVINOVÁ, H. A KOL.:. Alkohol a úrazy. Praha: SZÚ, 2002. NEŠPOR, K.:. Alkohol, drogy a vaše děti: jak problémům předcházet, jak je včas rozpoznat a jak je zvládat. Praha: Fit-in, 2003. BRADÁČOVÁ, L.:. Drogy a kriminalita. Praha: UK, 2001. NEŠPOR, K.:. Návykové chování a závislost. Praha: Portál , 2011. VAŠUTOVÁ, M. Pedagogické a psychologické problémy dospívání. Ostrava: Ostravská univerzita, 2005. KLENEROVÁ, V., HYNIE, S.:. Závislost na návykových látkách. Praha: MŠMT ČR : 1. LF UK, 2002.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách a seminářích (85%), seminární práce, písemná a ústní zkouška

Garant

doc. PaedDr. Vladislav Kukačka, Ph.D.