Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Poradenství pro zdravý životní styl (KZV / PZSNK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZV / PZSNK - Poradenství pro zdravý životní styl, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:.1. Obecná charakteristika poradenského procesu, poradenské přístupy, cíle poradenského procesu, role poradce v oblasti zdravého životního stylu, podmínky poradenského procesu v oblasti zdravého životního stylu,2. Význam komunikace v poradenském procesu, první kontakt s klientem, komunikace poradce klient,3. Osobnost poradce, poradenská anamnéza, marketink poradenské činnosti,4. Vymezení oblastí poradenské činnosti, použitelné formy terapie v poradenství, hodnotové základy poradenské práce, etická pravidla.Semináře:1. Zdraví a jeho determinanty, imunita, zdravý a aktivní životní styl a jejich vliv na zdraví, nedostatky životního stylu, vliv životního prostředí na zdraví, environmentální vlivy na zdraví2. Preventivní a léčebný význam pohybu, projevy nedostatku pohybu, zdravá, racionální a alternativní výživa, pitný režim, preventivní význam výživy a zdravotní doporučení v této oblasti, optimální tělesná hmotnost, diety3. Odpočinek relaxace, spánek, odstraňování stresových faktorů a stavů, význam salutorů, pozitivní vliv zdravého sexu4. Negativní návyky a závislosti (kuřáctví, alkohol, drogy, gambling)

Získané způsobilosti

profesní kompetence v oblasti podpory zdravého životního stylu ve vychovatelské profesi

Literatura

CULLEY, S., BOND, T. Integrativní přístup v poradenství a psychoterapii. Praha: Portál, 2008. KLESCHT, V. Pět pilířů zdravého života. Brno: Computer Press. 2008. KŘIVOHLAVÝ, J. Psychologie zdraví. Praha: Portál, 2001. ŠVINGALOVÁ, D.:. Stres a "vyhoření" u profesionálů pracujícími s lidmi. Liberec: Technická univerzita, 2006. KUKAČKA, V. Udržitelnost zdraví. České Budějovice: ZF JU. 2010. VYMĚTAL, J. Úvod do psychoterapie. Praha: Grada, 2010. DAŇKOVÁ, B.:. Vztah imunitního systému a psychologických zátěžových jevů. Bakalářská práce. Č. Budějovice: PF JU, 2009. KUKAČKA, V. Zdravý životní styl. České Budějovice: ZF JU, 2009.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce a seminářích 100% účast. Zpracování semestrální práce. Úspěšné absolvování kombinované zkoušky.

Garant

doc. PaedDr. Vladislav Kukačka, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Vladislav Kukačka, Ph.D.doc. PaedDr. Vladislav Kukačka, Ph.D.