Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rodinná a sexuální výchova (KZV / RSVK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZV / RSVK - Rodinná a sexuální výchova, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky a semináře:Rodina jako významného a nezastupitelného výchovného činitele.Teorie rodinné výchovyFunkce rodiny a standardy rodinné výchovy.Uvědomují si hlavní odpovědnost rodiny za výchovu dětí.Správné životosprávy a hygieny rodinného prostředí.Negativními jevy v rodině (stres, konflikty, alkohol, drogy, nevěra).Různé postupy řešen jevů.Zdravý životní styl rodiny,Společné prožívání volného času a výchovné vzory v rodině.Problematika sexuální výchovy.Principy sexuální výchovy v rodině i mimo ni.Problematika sexuálního chování, především z pohledu hodnotového systému a zdravotních rizik.Sexuálního týrání a zneužívání v rodinách.Zápočtová hodina

Získané způsobilosti

Aktivní naslouchání, rozvoj komunikace, sounáležitost se skupinou, spolupráce, skupinové a osobní hodnoty, aspekty odpovědnosti, rozvoj tvořivosti, umění řešit konflikty, teoretické znalosti, atd.

Literatura

Alan, J. Etapy života očiima sociologie. Praha: Panorama, 1989. Střelec, S. a kol.:. Kapitoly z rodinné výchovy. Praha, Fortuna, 1992. Střelec, S. a kol.:. Kapitoly z teorie a metodiky výchovy I. Brno, Paido, 1998. Matějček, Z.:. Krizové situace v rodině očima dítěte: dětská závist, žárlivost, nevěra a rozvod, nový partner v rodině, nevlastní sourozenci, vzpomínky z dětství. Praha, Grada, 2002. Täubner, V.:. Metodika sexuální výchovy pro učitele, vychovatele, rodiče a studenty učitelství. Praha, Fortuna, 1997. Možný, I.:. Moderní rodina. Mýty a skutečnost. Brno, Blok, 1990. Matějček, Z.:. O rodině vlastní, nevlastní a náhradní. Praha, Portál, 1994. Možný, I.:. Proč tak snadno - : některé rodinné? Praha, Sociol. nakl., 1999. Vaníčková, E. a kol.:. Sexuální násilí na dětech: výskyt, podoby, diagnostika, terapie, prevence. Praha, Portál, 1999. Sielert, U. a kol.:. Sexuální výchova. Praha, Trizonia, 1994. Bentovin, A.:. Týrání a sexuální zneužívání v rodinách. Praha, Grada, 1998.

Požadavky

Aktivní účast v praktické výuce, seminární práce.

Garant

Mgr. Petra Vojtová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petra Zimmelová, Ph.D.