Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociálně právní ochrana dětí (KZV / SPON)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZV / SPON - Sociálně právní ochrana dětí, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Působnost soudů a orgánů sociálně právní ochrany v oblasti ochrany práv dítěte a jejich vzájemná součinnost.2. Základní zásady sociálně právní ochrany dětí3. Preventivní a poradenská činnost4. Zprostředkování osvojení a pěstounské péče5. Druhy zařízení sociálně právní ochrany dětí a jejich činnost.6. Haagská úmluva, problematika mezinárodních únosů.7. Základy trestněprávní ochrany dětí.8. Postavení dítěte v sociálním zabezpečení a jeho sociální ochrana.9. Aktuální téma z problematiky sociálně právní ochrany.10. Aktuální téma z problematiky sociálně právní ochrany.11. Stručný historický exkurs vývoje rodinného práva a postavení dítěte v právním řádu.12. Výklad základních pojmů dítěte, nezletilý, mladiství, rodič otec, matka, určování rodičovství.13. Způsobilost k právům.14. Odevzdání seminární práce1. Odborná terminologie vztahující se k tématu2. Způsobilost právním úkonům3. Práva a povinnosti dětí4. Práva a povinnosti rodičů.5. Rodičovská odpovědnost.6. Diskuze7. Výňatky Mezinárodního paktu o občanských a politických právech.8. Ústava ČR.9. Listina základních práv a svobod.10. Výchova dětí v úplné a neúplné rodině11. Nesezdané soužití a otázky související s náhradní výchovou.12. Poručenství a opatrovnictví, jeho důvody a způsoby zajištění.13. Náhradní péče o dítě14. Diskuze

Získané způsobilosti

Orientace v Sociálně právní ochraně dětí podle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně právně ochraně dětí.

Literatura

PEŠLOVÁ, KAHOUN, V.:. Mezinárodní únosy dětí - současný stav v České republice. In Sociální práce II. Praha: TRITON, 2007. ŠIMÁK, M., KAHOUN, V.:. Ochrana práv dětí v trestním řízení. In Vzdělávání poskytovatelů a zadavatelů sociálních služeb v oblasti problematiky dětí a mládeže. ESF, ZSF JU, České Budějovice, 2008. Právní předpisy: Ústava České republiky č. 1/1993 Sb. VESELÁ R. et al.:. Rodina a rodinné právo historie, současnost a perspektivy. Praha: EUROLEX BOHEMIA, 2005. Sdělení MZV č. 104/1991 Sb. o přijetí Úmluvy o právech dítěte. KAHOUN, V., ŠIMÁK, M.:. Sociálně- právní ochrana dětí. In Sociální práce II. Praha: TRITON, 2007. ŠIMÁK, M., KAHOUN, V.:. Sociálně-právní ochrana dětí v souvislosti s jejich trestnou činností. In Sociální práce II. Praha: TRITON, 2007. KAHOUN, V. et al.:. Sociální zabezpečení. Praha: TRITON, 2009. Usnesení o vyhlášení Listiny základních práv a svobod jako součásti ústavního pořádku ČR č.2/1993 Sb. Vybraná ustanovení občanského zákoníku č. 40/1964 Sb. v platném znění. Vybraná ustanovení trestního zákoníku č. 40/2009 Sb. Vybraná ustanovení zákona č. 218/2003 Sb. o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže, v platném znění. Zákon č. 359/1999 Sb. o sociálně právní ochraně dětí, v platném znění. Zákon č. 94/1963 Sb. o rodině, v platném znění.

Požadavky

Práce na PC, připojení k internetu.Vybraná témata jsou předmětem konzultací, které mají charakter u tutoriálu. Tzv. řízené samostudium, včetně přípravy na konzultace - tutoriály (student je metodicky veden vyučujícím). Studijní literatura: viz literatura uvedená níže.

Garant

prof. JUDr. Vilém Kahoun, Ph.D.

Vyučující

prof. JUDr. Vilém Kahoun, Ph.D.Mgr. Petra Vojtová, Ph.D.Mgr. Petra Zimmelová, Ph.D.