Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a didaktika jógy (KZV / TDIJK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZV / TDIJK - Teorie a didaktika jógy, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:Význam jógy pro zdraví člověka. Současné systémy jógy ve světě. Systém "Jóga v denním životě". Zásady uplatňované při cvičení jógy. Účinky jógových cvičení.Klasické jógové cestyJama, Nijama - morálně etický odkaz jógy. Význam pro duševní a sociální zdraví člověka.Jóga a vegetariánství. Vliv stravy na psychiku člověka. Vegetariánství a zdravý životní styl.Ásany. Indikace a kontraindukace. Jógové sestavy jako součást pohybového režimu člověka. Harmonizace fyzické a duševní oblasti - psychosomatika. Aktivace organismu.Pránájáma. Dechová cvičení. Regulace energie. Únavový syndrom a jeho řešení prostřednictvím jógy. Přehled základních technik a jejich využití.Relaxace. Základní relaxační postupy. Význam osvojení si relaxace pro životní režim člověka. Význam relaxace u dětí. Relaxační pohádky.Hatha jóga. Hathajógové krije. Praktické využití v denním životě. Indikace, případné kontraindikace.Koncentrace. Rozvoj koncentrace v jógovém tréninku. Speciální techniky pro rozvoj koncentrace. Jóganidrá.Meditace a její význam. Sebeanalýza, svadhjája. Šat sampati. Vztah koncentrace a meditace. Sympatikotonie a parasympatikotonie.Teorie čaker. Anatomické a fyziologické pozadí. Vegetativní nervový systém.Didaktické zásady uplatňování jógy. Skladba tréninkové jednotky.Věkové zvláštnosti. Jóga pro hendikepované.Volné téma podle přání posluchačů. Zápočty.Semináře:Sarvahitaásany 6. část 1. dílu JDŽ, opakování jógové sestavy- Khatu pranam.Plný jógový dech. Nádí šodhana 1. stupeň.Opakování sestavy. Jógové pozice 2. dílu systému Jóga v denním životě. Relaxace. Nádí šodhana 2. stupeňJógové pozice 2. dílu systému Jóga v denním životě. Relaxace. Nádí šodhana 2. stupeň. Néti.Surja namaskar - motivace, metodika nácviku. Nádí šodhana 3. stupeň.Opakování. Meditace.Jógové pozice 4. dílu systému Jóga v denním životě. Relaxace. Nádí šodhana 4. část, bhudžanginí dech.Jógové pozice 5. dílu systému Jóga v denním životě. Relaxace. Jóganidrá, koncentrace, bhastriká.Opakování. Význam pro snižování nadváhy. Sankalpa.Jógové pozice 6. dílu systému Jóga v denním životě. Bandhy, jejich význam.Opakování.Jógové pozice 7. dílu systému Jóga v denním životě. Šítalí. Meditace.Opakování.Zápočty.

Získané způsobilosti

Znalost základních forem, metod a prostředků jógových a relaxačních technik.

Literatura

Mihulová, M., Svoboda, M. Abeceda jógy, Santal, Liberec. 1995. VOTAVA, J. a kol. Jóga očima lékařů. Praha: Avicenum 1988. MAHÉŠVARÁNANDA, P.S. Jóga v denním životě. Vídeň: Universitäts Verlag 2000. KREJČÍ, M. Setkání s jógou. České Budějovice: EM Grafika 2004.

Požadavky

Absolvovat semestrální výuku v celém rozsahu, splnění testu. Předvést vedení relaxačních, dechových cvičení, vybraných hathajógových krijí, meditace (podle výběru posluchače) - metodika, využití, indikace.

Garant

Mgr. Zuzana Kornatovská, Ph.D., DiS.

Vyučující

Mgr. Zuzana Kornatovská, Ph.D., DiS.