Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a didaktika výchovy ke zdraví (KZV / TDVZK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZV / TDVZK - Teorie a didaktika výchovy ke zdraví, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zdravý způsob života a péče o zdravívýživa a zdraví - zásady zdravého stravování, vliv životních podmínek a způsobu stravování na zdraví; poruchy příjmu potravytělesná a duševní hygiena - zásady osobní, intimní a duševní hygieny, otužování, význam pohybu pro zdravírežim dneochrana před přenosnými i nepřenosnými chorobami, chronickým onemocněním a úrazy - bezpečné způsoby chování (nemoci přenosné pohlavním stykem, HIV/AIDS, hepatitidy); preventivní a lékařská péče; odpovědné chování v situacích úrazu a život ohrožujících stavů (úrazy v domácnosti, při sportu, na pracovišti, v dopravě)Rizika ohrožující zdraví a jejich prevencestres a jeho vztah ke zdraví - kompenzační, relaxační a regenerační techniky k překonávání únavy, stresových reakcí a k posilování duševní odolnosticivilizační choroby - zdravotní rizika, preventivní a lékařská péčecelostní pojetí člověka ve zdraví a nemoci - složky zdraví a jejich interakce, základní lidské potřeby a jejich hierarchie (Maslowova teorie)podpora zdraví a její formy - prevence a intervence, působení na změnu kvality prostředí a chování jedince, odpovědnost jedince za zdravípodpora zdraví v komunitě - Týdny zdraví ve školeOsobnostní a sociální rozvojsebepoznání a sebepojetí - vztah k sobě samému, vztah k druhým lidem; zdravé a vyrovnané sebepojetíseberegulace a sebeorganizace činností a chování - cvičení sebereflexe, sebekontroly, sebeovládání a zvládání problémových situací; stanovení osobních cílů a postupných kroků k jejich dosaženípsychohygiena v sociální dovednosti pro předcházení a zvládání stresu, hledání pomoci při problémechmorální rozvoj - cvičení zaujímání hodnotových postojů a rozhodovacích dovedností; dovednosti pro řešení problémů v mezilidských vztazích; pomáhající a prosociální chování

Získané způsobilosti

výchovné, organizační, intencionálně motivační kompetence

Literatura

MATĚJČEK, Z.:. Co děti nejvíce potřebují. Praha: Portál, 1996. MATĚJČEK, Z.:. Co, kdy a jak ve výchově dětí. Praha: Portál, 1996. PIKE, G. A SELBY, D.:. Globální výchova. Praha: Grada 1994. SLAVÍK, J.:. Hodnocení v současné škole. Praha: Portál, 1999. Karnsová, M.:. Jak budovat dobrý vztah mezi učitelem a žákem. Praha, Portál, 1995. PASCH. M. aj.:. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. Praha: Portál, 1998. MATOUŠEK, O.:. Práce s rizikovou mládeží. Praha: Portál, 1996. Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání. Praha, MŠMT, 2004. CANGELOSI, S.:. Strategie řízení třídy. Praha: Portál, 1995. MAREŠ, J.:. Styly učení žáků a studentů. Praha: Portál, 1998. MUŽÍK,L., DOHNALOVÁ, I.:. Týden zdraví v podmínkách české školy. In: Pedagogická kinantropologie 2001. Praha: Karolinum , 2001. KREJČÍ, M., BÄUMELTOVÁ, M.:. Týdny zdraví ve škole. České Budějovice: JU, 2001. LIBA, J.:. Výchova k zdraviu a škola. Prešov: PF PU, 2005.

Požadavky

úspěšné absolvování písemného testu znalostí z daného předmětu

Garant

doc. PaedDr. Milada Krejčí, CSc.

Vyučující

doc. PaedDr. Milada Krejčí, CSc.Mgr. Jan SCHUSTER, Ph.D.