Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vzdělávání k lidským právům (KZV / VLPB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KZV / VLPB - Vzdělávání k lidským právům, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:Historický exkurz lidských práv,Základní hodnoty lidských práv,Holistické pojetí lidských práv a jejich vztah ke kvalitě života,Vztah pedagogiky k lidským právům,Základní mezinárodní a vnitrostátní dokumenty základních lidských práv,Mezinárodní a české instituce chránící lidská práva,Multikulturní společnost a lidská práva,Ochrana práv dětí,Osobní rozvoj a lidská práva.Semináře: tematicky navazují na jednotlivé přednášky, interaktivní formou jsou studenti zapojováni do jednotlivých aktivit. Semináře se zaměřují na rozvoj kompetencí, viz výše.

Získané způsobilosti

Základní hodnoty lidských práv: př. právo na život, svobodu, lidskou důstojnost, osobní rozvoj.

Literatura

Ruiz, M.:. Čtyři dohody. Pragma, 2001. Jeho svátost dalajláma:. Etika pro nové milénium. Pragma, 2000. Jankovský, J.:. Etika v pomáhajících profesích. Praha: Triton, 2003. Evropská úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod, 1950. Charta základních práv Evropské unie. Kompas. Rada Evropy, 2003. Payne, J. a kol.:. Kvalita života a zdraví. Praha: Triton, 2005. Listina základních práv a svobod. Osho:. Meditace, první a jediná svoboda, Pragma, 2005. Mezinárodní pakt o hospodářských, sociálních právech a kulturních právech. Mezinárodní pakt o občanských a politických právech. Průcha, J.:. Multikulturní výchova. Teorie, praxe, výzkum. Praha, ISV, 2001. Osho:. Odvaha být sám sebou. Eugenika, 2006. Halík, T.:. Prolínání světů, Ze života světových náboženství. LN, 2006. Osho:. Tvořivost, uvolnění vnitřních sil. Eugenika, 2004. Úmluva o právech dítěte. Ústava ČR. Všeobecná deklarace lidských práv.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, test znalostí.

Garant

Mgr. Petra Vojtová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petra Vojtová, Ph.D.